Innovatie & Strategie

Datamanagement
Samenwerking

Data, automatisering en mensen: combinatie is voorwaarde voor succes

Mens hoort centraal bij verbeteren processen

© Shutterstock,  I'm friday
29 juni 2021

Voor het stroomlijnen van routinematige bedrijfsprocessen door deze te automatiseren, lijkt de mens een belangrijke belemmering. Hij kiest vaak zijn eigen manier om dingen te doen waardoor processtappen niet geheel voorspelbaar zijn. Met die variabelen houden productiviteits- en efficiencytools geen rekening. Execution management en process mining zijn voor het verbeteren van processen beter geschikt, constateert Wil van der Aalst; dankzij de holistische kijk en de mogelijkheden om zich aan te passen aan menselijk gedrag. Hij pleit voor een benadering van analytics waarbij mensen op de eerste plaats moeten staan. In combinatie met data en automatisering.

In het begin van de jaren negentig schreef ik mijn eerste boek over workflowmanagementsystemen. Het idee was dat die software zou helpen om routinematige bedrijfsprocessen te stroomlijnen voor een optimale efficiëntie. Elk proces zou dan, eenmaal gedefinieerd, altijd op dezelfde en gestandaardiseerde manier verlopen. Ik was er dan ook van overtuigd dat technologie voor workflowmanagement ‘the next big thing’ zou worden en in elke organisatie een sleutelrol zou vervullen. Maar, ik had het mis, omdat ik één kleine maar ontzettend belangrijke factor over het hoofd zag, namelijk mensen. Mensen, in welke bedrijfstak, functie, afdeling of welk bedrijf dan ook, ze hebben een eigen wil. Mensen volgen niet altijd een voorgeschreven blad, beleid of werkinstructie. Ze nemen manuele omwegen, naar eigen behoefte. Processtappen zijn niet-lineair en onvoorspelbaar. Er is niet één simpel pad.

Mensen

Zelfs in de technologisch meest geavanceerde organisaties staan mensen nog steeds centraal, en dat moet ook zo blijven. De kracht van mensen is hun individualiteit: we doen allemaal dezelfde dingen op een iets andere manier, zelfs de meest eenvoudige taken. Maar, juist die ‘andere manier’ zijn variabelen waar productiviteits- en efficiencytools geen rekening mee (kunnen) houden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!