Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
robot

Dankzij 'deep imitation learning' kan robot nu bananen pellen

Japanse robot leert bananen pellen, met 57% succes.

© Shutterstock Andrey_Popov
6 april 2022

Japanse robot leert bananen pellen, met 57% succes.

In Japan zijn in veel fabrieken robots te vinden die eenvoudige taken uitvoeren of zelfs restaurantbezoekers bedienen. Onderzoekers aan de Universiteit van Tokio hebben nu een robot onthuld die in staat is de delicate taak van het pellen van een banaan uit te voeren, zonder het vruchtvlees te pletten. Dat lukt echter niet altijd.

Hoewel de tweearmige robot slechts 57% van de tijd succesvol is in het uitvoeren van deze taak, is het pellen van bananen significant, aldus de wetenschappers. Het wijst volgens hun op een toekomst waarin machines subtielere taken kunnen uitvoeren dan alleen het verplaatsen van onderdelen in fabrieken of het serveren van koffie. De manipulatie van vervormbare objecten, zoals dus bananen, is uitdagend vanwege moeilijkheden in het modelleren van de te 'bewerken' objecten, schrijven ze in hun onderzoekspaper.

Honderden keren voordoen

Onderzoekers Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura en Yasuo Kuniyoshi van de Universiteit van Tokio trainden de robot met behulp van de zogeheten methode van 'deep imitation learning', waarbij ze de pelactie honderden keren demonstreerden om voldoende gegevens te produceren voor de robot om de taak te leren en te herhalen.

Na meer dan dertien uur training lukt het de robot in ongeveer drie minuten om een banaan op te pakken en met beide handen te pellen. Kuniyoshi gelooft dat zijn trainingsmethode robots kan leren verschillende eenvoudige 'menselijke' taken uit te voeren. De onderzoeker hoopt dat beter opgeleide robots het tekort aan arbeidskrachten in Japan kunnen verlichten, bijvoorbeeld in de voedselverwerkende fabrieken die sterk afhankelijk zijn van menselijke arbeid.

De banaanpellende robot in actie:

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.