Beheer

Security
Kees Verhoeven

D66 wil monitoring op hack verkiezingen

"Niet achteraf verrast worden zoals in de VS is gebeurd"

Kees Verhoeven © D66
10 januari 2017

"Niet achteraf verrast worden zoals in de VS is gebeurd"

D66-parlementariër Kees Verhoeven wil dat de het Nationaal Cybersecurity Center onderzoek doet naar de beveiliging van de systemen van alle politieke partijen en de Tweede Kamer.

Verhoeven was gisteren te gast bij Standpunt.nl op NPO Radio1. Hij maakt zich zorgen dat Rusland of een andere vreemde mogendheid met behulp van hacks en nepnieuws probeert de verkiezingen in maart te beïnvloeden. De Russische president Poetin heeft nog een appeltje te schillen met de Nederlandse politiek onder meer naar aanleiding van het onderzoek naar de neergehaald MH17-vlucht.

De D66-politicus zegt weinig te merken dat het kabinet actie onderneemt om de beveiliging van de ict-systemen te vergroten, ondanks sussende woorden van premier Rutte vorig jaar dat 'Nederland alert is op beïnvloeding van het politieke proces'. Verhoeven waarschuwt dat Nederland na zo veel signalen uit het buitenland niet na de verkiezingen tot de conclusie mag komen dat er toch sprake is geweest van inmenging.

Verhoeven is niet de enige die zich zorgen maakt over de kwetsbaarheid. Ook Julian King, Europees commissaris voor veiligheid waarschuwde in de Financial Times dat cyberaanvallen 'steeds agressiever en gevaarlijker worden.'

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.