Alexander Pechthold

D66 stelt Kamervragen over illegaal aftappen

Alexander Pechthold © D66
17 september 2015
D66 heeft Kamervragen aan de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert gesteld naar aanleiding van het illegaal aftappen van advocaten door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Kamerleden Alexander Pechtold en Wassila Hachchi - beiden D66 - dienden de vragen gisteren in. Onlangs werd bekend dat de MIVD gesprekken tussen advocaten en militairen in missiegebieden had afgeluisterd.

Pechtold en Hachchi benadrukken dat dit volgens de rechter illegaal is en vragen of de minister hiervan ook op de hoogte is. Het tweetal vraagt naar een aantal specifieke gevallen en vraagt Hennis hierop te reageren. Verder willen de D66-Kamerleden weten wanneer de minister van Defensie van plan is om de aangekondigde beleidswijziging in te voeren dat er bij het aftappen van advocaten een onafhankelijke toets plaatsvindt.

Vooraf toetsen

Ook vragen zij Hennis of zij bereid is deze onafhankelijke toetsing zodanig in te richten dat deze plaatsvindt voordat een advocaat ook daadwerkelijk wordt getapt, in plaats van toetsing achteraf. Hennis moet ook antwoord geven op de vraag of ze bereid is om, tot het moment dat er een onafhankelijke toetsing is, advocaten niet meer af te luisteren.

Tot slot willen Pechtold en Hachchi weten hoe vaak de MIVD advocaten afluistert, aangezien de MIVD zelf bestrijdt dat het ‘te pas en te onpas’ advocaten afluistert. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.