‘Cyberwar vraagt klassieke oorlogsstrategie’

29 april 2010

De wetenschappers doelen met traditionele oorlogsvoering op het bouwen van een raamwerk van offensieve en defensieve strategieën. “We moeten het denken rond het beheersen van computergerichte oorlogsvoering organiseren zodat de schade kan worden beperkt.

Zij noemen de cyberwar een strijd met een offensief karakter. De aanvallen kunnen heel goedkoop worden uitgevoerd. Bovendien is achteraf bepalen wie de verantwoordelijkheid draagt een lastig proces dat in ieder geval veel tijd kost. De strategie van afschrikking wordt verder ondermijnd door de mogelijkheden van de aanvallers om voorheen onbekende taktieken toe te passen die hun kwetsbaarheid ten aanzien van vergelding aanzienlijk vermindert.

Harknett wijst erop dat niet elke bedreiging vanuit cyberspace direct de aandacht van de nationale veiligheidsdiensten vereist. Maar gezien de mogelijkheid om computer- en communicatietechniek voor zowel goede als verkeerde doeleinden in te zetten, moet er in een nationale digitale veiligheidsstrategie wel rekening worden gehouden met de grote mate van interconnectiviteit met het arsenaal dat de cyberagressie ten dienste staat.

De wetenschappers verdelen cyberagressie in een aantal niveaus van oplopende ernst, namelijk: cybermisdaad, cyberspionage, aanvalsvoorbereiding en computergerichte oorlogsvoering. In het laatste geval gaat het niet alleen om digitale agressie maar ook om aanvallen op fysieke doelen met het oogmerk de computerinfrastructuur te ontwrichten, bijvoorbeeld een aanslag op de elektriciteitsvoorziening of datacentra. De auteurs pleiten om met name voor dat hoogste niveau beleid te ontwikkelen dat is gericht op offensieve acties wanneer er indicaties zijn dat er computergerichte oorlogshandelingen op stapel staan.

“Een goede voorbereiding, zowel defensief als offensief, zorgt voor voorzichtigheid bij anderen in relatie tot een aanval, en daardoor kan de strategie een bijkomend afschrikkend effect hebben”, schrijven zij. Maar dit effect is vermoedelijk slechts tijdelijk en staat voortdurend onder druk.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!