Overslaan en naar de inhoud gaan

'Cyberverzekeringen gaan hoge vlucht nemen'

Cyberrisico's zijn net zo goed een gevaar voor de bedrijfscontinuïteit als een brand of diefstal. De kosten van cyberincidenten lopen in Nederland nu al in de miljarden euro’s per jaar, zegt de brancheorganisatie. Cyberincidenten ontstaan door moedwillige aanvallen van buitenaf door computerhackers of virussen, al dan niet opzettelijke menselijke fouten of technisch falen.
safety first
© Pixabay
Pixabay

Steeds vaker komt de vraag op of cyberrisico’s ook verzekerbaar zijn. "In de Verenigde Staten zijn verzekeraars daar al ver mee, in Nederland zijn er nog maar weinig cyberpolissen op de markt'', aldus de brancheorganisatie in het rapport ‘Virtuele risico’s, echte schade’.

Cyberverzekeringen zijn vooral interessant voor bedrijven die in sterke mate afhankelijk zijn van ICT-systemen of veel gegevens beheren. Dat geldt bijvoorbeeld voor webwinkels die al gauw over duizenden contacten beschikken.

De cybermarkt brengt ook nieuwe verzekeringsvragen met zich mee. Materiële schade, zoals een brand in de serverruimte, is via traditionele verzekeringen gedekt. "Schade aan data wordt echter zelden gezien als materiële schade. Reguliere aansprakelijkheidsverzekeringen bieden doorgaans ook alleen dekking voor zaak- en letselschade, niet voor financieel nadeel als gevolg van een digitaal incident.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in