Beheer

Security
spionage

'Cyberspionage groot probleem Nederlandse kenniseconomie'

© CC0 - Pixabay,  geralt
21 april 2016
De Nederlandse kenniseconomie wordt leeggeroofd door Russische, Chinese en Iraanse cyberspionage. Dit stelt Rob Bertholee, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de Telegraaf.

"Blueprints, investeringsplannen, research-resultaten of biedingen op grote projecten worden op simpele wijze weggesluisd", waarschuwt de AIVD-baas. "We zijn digitaal gesproken nog te naïef."

De AIVD spreekt zelfs over een 'recordaantal digitale spionage-aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen, die structureel doelwit zijn van omvangrijke en geavanceerde digitale spionage-aanvallen, afkomstig van statelijke actoren'. De spionerende landen zijn uit op informatie over politieke besluitvorming en stellingname, de ontwikkeling en inhoud van politiek-economische plannen, agendapunten van politieke bijeenkomsten en Nederlandse standpunten en tactieken bij onderhandelingen.

Ook het bedrijfsleven belaagd

Maar ook het bedrijfsleven – met name de Nederlandse topsectoren hightech, chemie, energie, lifesciences, gezondheidszorg en watervoorziening – wordt belaagd door een spervuur van digitale aanvallen. "Aanvallers zoeken zeer specialistische en soms zelfs experimentele technologie die zijn marktwaarde nog moet bewijzen. Deze technologieën zijn essentieel voor het huidige en toekomstige verdienmodel van de getroffen bedrijven, maar ook en vooral van grote waarde voor een stabiele en groeiende economie die de basis vormt van onze welvaart”, zegt Bertholee.

IT'ers permanent gevolgd

Een verontrustende hackvorm is door de AIVD meermalen blootgelegd. Niet alleen worden computersystemen besmet, maar gelijktijdig worden ICT-medewerkers permanent gevolgd via bijvoorbeeld het hacken van hun mail en telefoons, om zodoende tijdig te horen dat hun cyberaanval wordt opgemerkt en dat er tegenmaatregelen worden genomen. "De aanvallers kunnen hier dan op inspelen zodat zij hun toegang niet verliezen.”

De AIVD zag vorig jaar meerdere keren dat hackers binnen de kortste keren weer toegang hadden tot een systeem, nadat ze waren ontdekt en verwijderd. "Als een aanvaller eenmaal toegang heeft tot een computersysteem kan het zeer lastig zijn om hem permanent uit het systeem te verwijderen. Aanvallers kunnen na een geslaagde digitale inbraak vaak langere tijd in een netwerk actief zijn zonder opgemerkt te worden.”

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.