Innovatie & Strategie

Security
Eichelsheim

Cybersecurity: ‘het kabinet is aan zet’

“Acuut vind ik een wat dramatisch woord, maar snelheid is wel geboden.”

Onno Eichelsheim © ministerie van Defensie
9 oktober 2020

De Cyber Security Raad (CSR) waarschuwt dat Nederland momenteel niet goed in staat is om nut te halen uit nieuwe technologie en nieuwe toepassingen (van zowel nieuwe als ook bestaande technologie). “Ik maak me zorgen dat ‘anderen’ dat wel gebruiken, zoals cybercriminelen en statelijke actoren. Terwijl wij dat moeten gebruiken voor verdediging.”

Aan het woord is Luitenant-generaal Onno Eichelsheim, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten bij het ministerie van Defensie en raadslid van de CSR. Hij geeft AG Connect een toelichting op het deze week uitgebrachte CSR Advies aan de Nederlandse regering. In dat advies (‘Naar structurele inzet van innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën voor de cyberweerbaarheid van Nederland’) waarschuwt het onafhankelijke adviesorgaan dat die digitale weerbaarheid van ons land risico loopt.

Gebrek aan zicht

De CSR uit het advies aan de overheid om meer eenheid te brengen in de huidige versnippering van kennis over de ontwikkeling en toepassingsmogelijkheden van nieuwe technologie. Het ontbreekt nu namelijk aan een goed of compleet zicht daarop, aldus de CSR. En dat ‘kost’ Nederland weerbaarheid tegen cyberincidenten, zoals storingen maar ook doelbewuste aanvallen.

De IT-afhankelijkheid van bedrijfsleven, overheid en in wezen de hele Nederlandse samenleving is an sich niet nieuw. Door de coronacrisis is er wel sprake van toenemende afhankelijkheid en versnelde omarming van IT-middelen. “Cybersecurity is al langere tijd een belangrijk onderwerp, en er is al zeker wat aan gedaan”, vertelt Eichelsheim, die tot juli vorig jaar directeur was van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!