Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Cybersecurity’ en ‘informatieveiligheid’ nauwelijks in coalitieakkoorden

Scores van kwantitatief Berenschot-onderzoek geven de indruk dat digitalisering en de schaduwzijden ervan onderbelicht blijven. De akkoorden voor politieke coalities in gemeenten bevatten opvallend weinig de woorden ‘cybersecurity’ en ‘informatieveiligheid’. Dat melden onderzoekers van organisatieadviesbureau Berenschot, die 269 coalitieakkoorden onderzochten.
Afdeling burgerzaken
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Digitalisering is een moeilijk thema voor gemeenten – keer op keer wordt het gebrek aan kennis en capaciteit duidelijk (ook bij het Rijk, overigens). De cyberburgemeesters spoorden daarom gemeenten aan in hun coalitieakkoorden aandacht te besteden aan cybercrime, schreef AG Connects zustertitel BB eerder al. Nu komt uit het kwantitatieve onderzoek van Berenschot naar voren dat er aan die oproep geen of weinig gehoor is gegeven. Eerder bleek uit analyse door AG Connect dat er zelfs in gehackte gemeenten amper aandacht is voor IT in de partijprogramma's.

Investeren in bewustzijn

De door Berenschot geïdentificeerde gemeenten die ‘cybersecurity’ of ‘informatieveiligheid’ vaker dan één keer noemen zijn Nissewaard, Lisse, Berkelland en Dinkelland. "Onze inwoners moeten erop kunnen rekenen dat hun gegevens veilig zijn bij ons", schrijft Nissewaard, dat maar liefst een hele paragraaf aan het onderwerp wijdt. "Daarom zorgen wij ervoor dat onze informatiehuishouding ook qua beveiliging en informatieveiligheid op peil is… Dus investeren we in ict-vaardigheden en -bewustzijn van onze ambtenaren."

"We zetten in op informatieveiligheid, een randvoorwaarde voor een betrouwbare overheid", schrijft Dinkelland, dat ‘informatieveiligheid’ twee keer noemt – de tweede keer is in de financiële paragraaf.

Leeuwarden, IJsselstein en Zutphen zijn drie van de zes stedelijke gemeenten die de woorden opnamen in hun akkoorden (de andere zijn matig-stedelijk tot niet-stedelijk). Leeuwarden wil met preventie de cybersecurity verbeteren. IJsselstein wil "voldoen aan het basisnormenkader van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid voor informatieveiligheid". Soms is het een toevalstreffer: in het coalitieakkoord van Zutphen komt ‘informatieveiligheid’ alleen voor als onderdeel van de portefeuille van wethouder Jasper Bloem.

'Crisis'

Het woord ‘digitaal’ komt in 114 coalitieakkoorden voor en ‘digitalisering’ in 88. Berenschot meldt dat het woord ‘digitalisering’ in sommige akkoorden aanzienlijk vaker voorkomt, namelijk die van Maashorst, Geldrop Mierlo, Zoetermeer, Vlissingen, Apeldoorn en Moerdijk.

Eerder bleek al dat wonen en energie de belangrijkste thema’s zijn in de coalitieakkoorden. Veiligheid en financiën, thema’s die kiezers belangrijk vinden, komen relatief weinig terug. Hetzelfde geldt voor bestuurscultuur, corona en Europa. Het viel de onderzoekers ook op dat het landelijk populaire woord ‘crisis’ vaak in de gemeentelijke coalitieakkoorden ontbreekt.

Dit artikel verscheen eerder bij Binnenlands Bestuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in