Cybermaffia profiteert van crisis

12 december 2008
Deze waarschuwing geeft McAfee in zijn vierde Virtual Criminology Report, waarin het IT-beveiligingsbedrijf de laatste trends op het gebied van cyberveiligheid schetst. Een belangrijke boodschap is dat internetgebruikers nu extra op hun hoede moeten zijn voor fraude. Cybercriminelen grijpen hun kans nu de politiek haar aandacht heeft verlegd naar het aanpakken van de economische recessie.

Door de crisis zijn veel mensen hun baan niet meer zeker of zijn al werkloos. Ze zien om naar (extra) inkomsten en zwichten eerder voor malafide aanbiedingen van makkelijke bijverdiensten, aldus het rapport. Toralv Dirro, security-­strateeg bij McAfees onderzoekstak Avert Labs: “Nadat de eerste grote banken failliet waren gegaan, hebben we een grote toename van het aantal oplichtingspraktijken door middel van phishing gezien.” Zo raken langdurig werklozen betrokken bij het witwassen van geld door het beschikbaar stellen van hun bankrekening. Ook gaan meer mensen met een krappe portemonnee op zoek naar de beste koopjes. Cybercriminelen kunnen daardoor makkelijker publiek naar hun websites lokken.

Er is volgens de rapporteurs veel verborgen misdaad op internet. Ten onrechte bestaat de indruk dat de bestrijders van cybercriminelen vooruitgang boeken. In werkelijkheid worden veelal de ‘kleine boefjes’ gevangen terwijl de grote, georganiseerde cybermaffia buiten schot blijft. Verder blijkt dat landen als Rusland en China gevestigde ‘vrijplaatsen’ voor cybercriminelen zijn geworden. Brazilië ontwikkelt zich snel tot internationale ‘zondebok’, maar veel malware die ogenschijnlijk uit dat Zuid-Amerikaanse land komt, is in werkelijkheid omgeleid vanuit China en Vietnam. In het algemeen stelt McAfee dat aanvallen die uit verre oorden lijken te komen ook heel goed een lokale oorsprong kunnen hebben.

Een groot probleem is volgens Mc­Afee nog steeds het gemis aan deskundigheid bij politie, justitie en rechterlijke macht. Het schort ook aan opleidingen op dit gebied. De training van ‘cybercops’ dreigt te worden overgelaten aan de privésector. Vincent Zeebregts, marketingmanager Noord-Europa van McAfee: “Het is voor de politie heel moeilijk om de juiste mensen te vinden. In het bedrijfsleven kunnen ze veel meer verdienen.”
De rapporteurs constateren ook dat internationale samenwerking bij de bestrijding van de cybermaffia maar ‘beperkt en incidenteel’ plaatsvindt.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!