Beheer

Security
bibliotheek, digitaal

Cybercriminelen stelen klantdata bij Rotterdamse bibliotheek

Bibliotheek bij ICT-vernieuwing tijdelijk onbewust kwetsbaar.

Digitale bibliotheek © Shutterstock
2 november 2022

Bibliotheek bij ICT-vernieuwing tijdelijk onbewust kwetsbaar.

De cybercriminelen die vorige maand de bibliotheek van Rotterdam aanvielen met ransomware hebben ook persoonlijke gegevens van klanten gestolen. Bibliotheek Rotterdam laat weten aangifte te hebben gedaan. Ook is de hack gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een deel van de gedupeerde klanten heeft een mail gekregen van de bibliotheek. Daarin staat dat de daders mogelijk namen, adressen, lidmaatschapsnummers en bankrekeningnummers in handen hebben gekregen. Kwaadwillenden kunnen die informatie gebruiken voor identiteitsdiefstal of financiële fraude.

De bieb adviseert gedupeerden "om een aantal maatregelen te nemen". Verder meldt de instantie aan klanten dat er een speciaal e-mailadres is ingesteld voor het stellen van vragen. "Met betrekking tot andere mogelijk gedupeerden loopt het onderzoek nog. Zodra er meer bekend is over de aard en de omvang van de ontvreemde gegevens, informeren wij ook deze groepen zo spoedig mogelijk".

Goede back-ups

Bibliotheek Rotterdam zegt dat de aanval gebeurde "tijdens het inrichten van een nieuw onderdeel van onze digitale systemen". Bij dat proces "waren we tijdelijk kwetsbaarder, zonder dat wij ons daarvan bewust waren." Het is niet bekend of de digitale gijzeling is geslaagd en hoeveel losgeld de daders eisten, maar de bibliotheek zegt dat er goede back-ups waren. Daardoor konden de systemen opnieuw worden opgebouwd.

Bibliotheek Rotterdam heeft 22 locaties in de Maasstad.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.