bunker

Cybercrime vanuit oude bunker van NAVO

De oude bunker huisvestte een serverpark voor sites op het dark web.

27 september 2019

De oude bunker huisvestte een serverpark voor sites op het dark web.

Een opvallend hoofdkwartier voor een groep cybercriminelen. Ze runden hun bende vanuit een Duitse bunker die vroeger door de NAVO was gebruikt. In de bunker stond een groot serverpark. Daar konden hun klanten websites voor het dark web huisvesten. Dat is het afgeschermde deel van het internet. Op die sites werd gehandeld in verboden spullen.

Volgens het Openbaar Ministerie in Koblenz zijn er dertien verdachten. Zeven van hen zijn donderdag en vrijdag opgepakt. In Nijmegen is de woning van een 52-jarige verdachte doorzocht. Daarbij is computerapparatuur in beslag genomen, maar de man is niet aangehouden. In onder meer Rotterdam hebben getuigen administratie gedeeld met de rechercheurs, aldus de Nederlandse politie.

Cyberaanvallen

De oude bunker staat in Traben-Trarbach in het zuidwesten van Duitsland. Anderen gebruikten de servers om te handelen in drugs, vervalste documenten, gestolen gegevens en kinderporno. Ook voerden ze cyberaanvallen uit. Eind november belaagden ze bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers in Duitsland tegelijk. De Wallstreet Market, een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld, werd ook beheerd vanaf de servers in Traben-Trarbach.

Het onderzoek naar de bende duurde bijna vijf jaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.