Beheer

Security
hacker wereldwijd

'Cybercrime kost over 5 jaar 6 biljoen dollar'

De wereldwijde schade van cybercrime zou de komende jaren op het ongelooflijke bedrag van 6 biljoen dollar kunnen uitkomen.

© CC0,  Pixabay
29 augustus 2016

De wereldwijde schade van cybercrime zou de komende jaren op het ongelooflijke bedrag van 6 biljoen dollar kunnen uitkomen.

Als alle kosten van de schade die cybercrime aanricht bij elkaar worden opgeteld, komt dat in 2021 uit op rond de 6 biljoen dollar volgens een rapport van Cybersecurity Ventures in opdracht van Herjavec Group.

Die kosten zouden vorig jaar al rond de 3 biljoen dollar hebben gelegen (3.000.000.000.000 dollar). Dat bedrag verdubbelt echter binnen zes jaar, zo vermeldt het rapport. Daarbij worden onder meer kosten meegerekend als de beschadiging en vernietiging van data, verloren productiviteit, diefstal van geld en intellectueel eigendom, forensisch onderzoek, herstel van gehackte datasystemen en reputatieschade.

Zo hoog als Cybersecurity Ventures de schade van cybercrime inschat, is nog niet eerder vertoond. Wel concludeerde Juniper Research vorig jaar al dat het verwacht dat de kosten van cybercrime rond 2019 ruim 2 biljoen dollar zullen bedragen.

Maar ook het World Economic Forum schat de economische schade van cybercrime zeer hoog. Voor 2015 gaat het Forum uit van 3 biljoen dollar, zo meldt Microsoft in een blog.

Maar Larry Ponemon, oprichter en directeur van het onderzoeksbureau Ponemon Institute laat tegenover Dark Reading weten dat hij 6 biljoen een wel zeer hoge inschatting vindt. Wel gaat hij uit van "meer dan een biljoen" .

Volgens de redenering van Cybersecurity Ventures zou het schadebedrag eigenlijk nog veel hoger kunnen zijn. Zo zijn bij de berekeningen niet-gemelde aanvallen niet opgeteld.Terwijl heel veel organisaties dat niet doen omdat ze reputatieschade vrezen. Ook zijn koersdalingen niet inbegrepen en kosten voor juristen en pr-activiteiten ook niet.

De uitgaven aan de bestrijding van cybercrime stijgen heel wat minder snel dan de schade. Aan de bestrijding van cybercrime wordt verspreid over 2017 tot 2021 rond 1 biljoen dollar uitgegeven. Daar komt nog een groot tekort aan deskundige security-medewerkers bij. Cybersecurity Ventures schat dat er nu een miljoen vacatures open staan wereldwijd en dat dat aantal in 2021 is opgelopen tot anderhalf miljoen. Terwijl de onderzoekers schatten dat er tegen die tijd 50 keer zo veel data in omloop zijn die beschermd moeten worden tegen cybercrime.

 

2
Reacties
M. van Winkel 05 september 2016 15:11

Hallo redactie, 6 biljoen is 6000 miljard oftewel 30 keer de jaarbegroting van Nederland. Gaat er geen belletje rinkelen?
Ik denk dat ik 6 miljard schade ook al meer dan genoeg vind.

Menno Spiro 03 september 2016 16:28

het betreft bedragen in miljard dollar, dus niet 6 biljoen etc maar 1000 x minder (billion in us english is miljard in nl)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.