Cyber Storm III is nog onbeslist

8 oktober 2010

Daarnaast oefende de ploeg de bestaande plannen, procedures en mogelijke maatregelen die de veiligheid en vitale voorzieningen moeten waarborgen als ICT-systemen op grote schaal uitvallen. Wat de resultaten zijn van de oefening, is nog niet bekend. “Eind dit jaar volgt een rapport”, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Weliswaar hebben alle partijen die meededen aan de oefening aan het eind een ‘debriefing’ gehad, maar de definitieve conclusies laten dus nog even op zich wachten.

Cyber Storm is een initiatief van het Amerikaanse Department of Homeland Security. De eerste vond plaats in 2006; de oefening wordt met tussenpozen van twee jaar georganiseerd. Aan de drie dagen durende oefening deden vijftien landen mee, inclusief de VS. Zij werden blootgesteld aan een groot aantal gesimuleerde incidenten. Dat waren vooral vijandige aanvallen die gebruik maken van lekken in de cyberinfrastructuur. Die konden tot zeer grote ICT-verstoringen leiden, die nationaal gecoördineerde beheersing van de crisis vereisten.

1500 incidenten
De organisatie van Cyber Storm III had ruim 1500 mogelijke incidenten tot zijn beschikking om waar nodig toe te voegen aan de oefening. Geoefend werd vooral hoe de diverse landen, ministeries, overheidsorganisaties en zestig bedrijven hierop reageerden en informatie deelden. Daarnaast was Cyber Storm vooral bedoeld als testomgeving voor het National Cyber Incident Response Plan, dat eind 2009 is gepresenteerd door het Department of Homeland Security.

Voor Nederland deden onder meer medewerkers mee van Govcert.nl, het Nationaal Crisis Centrum en het Agentschap Telecom. De overheid wil het komende jaar een ICT-responsplan ontwerpen en werken aan versterking van de publiek-private samenwerking op dit vlak.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!