Beheer

Security
tweede kamer

Cyber Security Raad wil Digitaal Deltaplan

Adviesorgaan luidt de noodklok over niveau cybersecurity in Nederland

© CC BY-SA 2.0,  risastla
13 maart 2017

Adviesorgaan luidt de noodklok over niveau cybersecurity in Nederland

De Cyber Security Raad luidt de noodklok over het niveau van cybersecurity in Nederland. “Nederland mist de boot. Er is een digitaal deltaplan nodig”, zegt de Raad. En: “We worden digitaal leeggejat.”

Het nieuwe kabinet wordt dringend geadviseerd een ‘cybercommissaris’ of een ‘hoge functionaris’ op dit gebied aan te stellen. Die moet een nationaal cyberplan opstellen “en de regie in Nederland in handen nemen als het gaat om cybersecurity. Er is nu te veel versnippering om slagvaardig te werken aan de digitale bescherming van Nederland.”

De Cyber Security Raad (CSR) is een onafhankelijk adviesorgaan van het Kabinet als het gaat om cybersecurity in Nederland. De Raad is samengesteld uit prominente vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap. Diverse leden van de Raad pleiten in een speciale uitgave voor meer inspanningen op het gebied van cybersecurity. Dat moet voor een grotere veiligheid zorgen. Ook wordt duidelijk gemaakt wat daar de economische belangen van zijn. Het gaat onder andere om Herna Verhagen, CEO van PostNL, Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, Jos Nijhuis, CEO van Schiphol, Erik Akerboom van de Nationale Politie, Wim Kuijken van The Hague Security Delta, Ronald Prins van Fox-IT en Gerrit van der Burg van het OM.

Nederland zakt af

Paul de Krom, topman van TNO, waarschuwt dat voor Nederland “een achterhoedepositie in de wereld dreigt, terwijl dit niet nodig is. We hebben onze huidige toppositie te danken aan investeringen in het verleden. Maar inmiddels dreigen we de boot te missen. Nederland zit volgens Harvard Business Review in de categorie “rapidly receding” (snel aan het afzakken). Investeringen in andere landen zijn massaler en gaan sneller. Als er in Nederland geen actie wordt ondernomen, glijden we af en houdt veiligheid geen gelijke tred met digitale dreigingen. Nederland is géén klein land. We behoren tot de top in de wereld als het gaat om onze economie en IT . Onze IT-kennis en -infrastructuur is van topklasse. Ook op andere lijstjes staan we steevast bovenaan. We moeten onszelf niet klein maken. We staan er goed voor en we kunnen de koppositie in de wereld pakken in het bestrijden van cybercrime en het ontwikkelen van systemen die het cybersecurityniveau verhogen.”

Hij pleit voor een dedepartementoverstijgende visie en stevige ambitie op cyber security. “Er wordt nu te versnipperd gewerkt. Zo is voor mij niet duidelijk welke rol de drie hoofdspelers Defensie, Veiligheid en Justitie, en Economische Zaken op dit thema hebben. In ieder geval is het belang van cybersecurity voor Nederland te groot, en is Nederland te klein om ons bezig te houden met allerlei ‘koninkrijkjes gedoe’ . Ook is er gebrek aan investeringen, massa en focus. De rol van de overheid, als behartiger van het algemeen belang, het verzekeren van maximale veiligheid, als investeerder en launching customer, is cruciaal. Het is noodzakelijk de krachten te bundelen en Nederland te versterken, om zo de cybersecurity-problemen het hoofd te bieden, Nederland te beschermen en de economische kansen die cybersecurity ons biedt te verzilveren.”

Vorige week pleitte Ronald Prins van Fox-IT al voor een ‘Deltacommissaris’ voor cybersecurity. Ook is hij er van overtuigd dat Nederland “een nieuwe generatie politici nodig heeft voordat het thema cybersecurity goed opgepakt wordt.”

Ook bedrijfsleven

Maar niet alleen de overheid speelt hierbij een rol. Ook moet het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid nemen om bijvoorbeeld veilige hard- en software te leveren. Niets doen is geen optie, stelt de Raad. “De concurrentiepositie van de Nederlandse economie en het maatschappelijke functioneren staat onder druk als gevolg van cyberaanvallen. Substantiële investeringen zijn hard nodig om het digitaal “leegjatten van ons land” te voorkomen, bedrijven te beschermen en een cyber veilig vestigingsklimaat te bieden.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.