Development

Software-ontwikkeling
MonetDB

CWI start Big Data-adviesbedrijf 'MonetDB Solutions'

21 november 2013
Het Amsterdamse Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) start een adviesbedrijf dat softwarebedrijven gaat helpen bij het ontwikkelen van databasetoepassingen op het gebied van Big Data en Business Analytics.

MonetDB Solutions is - zoals de naam al suggereert - vooral gericht op toepassingen op basis van het op het CWI ontwikkelde kolomgebaseerde database managementsysteem MonetDB. De belangrijkste activiteiten van MonetDB Solutions worden: technisch advies, architectural review, performance assessment, migratie & upgrade services en training.
Als klanten gelden niet zo zeer eindgebruiker-organisaties als wel systemintegrators en ISV's die 'Big Data'- en business analytics-toepassingen ontwikkelen. In die zin is MonetDB Solutions te typeren als een 'tweede lijns' IT-dienstverlener. Het startersbedrijf kan meteen al bogen op een redelijk indrukwekkende lijst van klanten, waar onder Nozhup (telecom-software), Committ (analytische software), Human Brain Project (High Perfomance Computing), Yenlo (Cloud Provider), Soft10 ('buisness rule prediction') en CHS (gezondheidszorg).

Ook geschikt voor transactietoepassingen

Het open source programma MonetDB kwam in 1993 beschikbaar en mag daarmee gelden als pionier op het gebied van kolomgebaseerde databasetechnologie. Het is inmiddels 300.000 maal gedownload door gebruikers in meer dan 130 landen. De makers van het programma claimen dat het bij het uitvoeren van analyses 10 x sneller presteert dan dan de conventionele rijgebaseerde database systemen, zonder dat dat noemenswaardige repercussies heeft voor de prestaties bij het verwerken van transacties.

Volgens Zhang zijn de goede prestaties van MonetDB behalve aan het kolomgebaseerde storageschema ook toe te schrijven aan een optimale benutting van hardware door In-Memory verwerking, Multi-core CPU optimalisatie en Automatische & Adaptieve Indices. MonetDB zou daarmee voor bedrijven Big Data analytics mogelijk maken zonder investeringen in 'Big Hardware'.

MonetDB Solutions is niet de eerste spin-off van het CWI die voortkomt uit de ontwikkeling van het MonetDB. Ook VectorWise en Datadistilleries zijn schatplichtig aan het opensource-programma. Data Distilleries werd in 1995 opgericht en in 2003 overgenomen door SPSS, dat op zijn beurt weer opging in IBM. Vectorwise ging in 2008 van start en werd in 2011 overgenomen door Actian Corporation (voorheen Ingres). CWI ziet spin-off bedrijven, zoals MonetDB Solutions. als een manier om technologie en kennis over te dragen aan het bedrijfsleven.

Vacatures

Het bedrijf komt onder leiding te staan van Manager Research & Development Ying ('Jennie') Zhang, die drie jaar geleden bij CWI promoveerde op een onderzoek naar database-architecturen. Behalve CWI, participeren Zhang en enkele van haar collega's in het eigen vermogen van de start-up. Op dit moment telt MonetDB Solutions 4 medewerkers, maar Zhang hoopt de komende maanden nog '2 of 3' nieuwe medewerkers aan te trekken. Er zijn nog geen venture capital- of private equity-bedrijven betrokken bij MonetDB Solutions. Bestuursvoorzitter is professor Martin Kersten.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.