Loopbaan

Carriere
vrouw

'Cultuur in ICT is giftig’

Waarom veel vrouwen en professionals met een andere etnische achtergrond de branche de rug toe keren.

© CC0,  Pixabay
8 mei 2017

Waarom veel vrouwen en professionals met een andere etnische achtergrond de branche de rug toe keren.

Veel vrouwelijke IT-professionals en IT'ers afkomstig uit andere landen met een andere culturele achtergrond verlaten vrijwillig de branche omdat ze niet kunnen aarden in de cultuur die er bij veel IT-bedrijven heerst. Althans, in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit 'The 2017 Tech Leavers Study' van Kapor Center, het eerste nationale onderzoek in de VS naar de belangrijkste redenen waarom professionals vrijwillig ontslag namen van hun IT-baan. Het Kapor Center for Social Impact en Harris Poll ondervroegen meer dan 2.000 professionals in de VS die de afgelopen drie jaar de ICT-branche de rug toe keerden.

De meest gehoorde reden om voortaan weg te blijven bij IT-werkgevers is dat de respondenten zich oneerlijk behandeld voelen. Bijna 40% van de ondervraagde IT'ers (zowel mannen als vrouwen) gaf dit antwoord. Een op de tien vrouwen kreeg ongewenst seksuele aandacht en lesbische, homofiele, biseksuele en transseksuele werknemers geven aan vaak gepest te worden en/of publiekelijk vernederd op de ICT-werkvloer.

Oneerlijke behandeling

Ruim driekwart van de ondervraagde IT'ers heeft weleens te maken gehad met oneerlijk gedrag of oneerlijke behandeling en opvallend is dat vrouwen zeggen hier veel vaker mee te maken te hebben dan mannen. Bovendien komt het vaker voor in de ICT dan in andere sectoren, melden de onderzoekers in het rapport. Karpor Center noemt de cultuur in de Amerikaanse IT-branche dan ook ‘giftig’.

IT-professionals met een andere huidskleur zeggen bij hun werkgever regelmatig tegen racisme aan te lopen. Werknemers met een donkere huidskleur hebben twee keer zo vaak last van stereotypering als blanke en Aziatische IT-professionals. En 30% van de vrouwen met een donkere huidskleur zeggen dat ze een promotie zijn misgelopen puur vanwege hun huidskleur.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat hoe meer er wordt gepest op de werkvloer, hoe korter werknemers bij een bedrijf blijven werken. Dat geldt ook voor werknemers die niet zelf gepest worden.

Bijna twee derde van IT’ers die de branche hebben verlaten geven aan dat ze wel waren gebleven als hun werkgever iets gedaan zou hebben om de bedrijfscultuur te veranderen. Bedrijven die een diversiteitsbeleid hebben ontwikkeld krijgen veel minder meldingen van ongelijkheid en oneerlijkheid en ook minder klachten over seksuele intimidatie, pesten en stereotypering. Bovendien verlaten minder mensen de organisatie onder het mom van oneerlijkheid als er een strategie is ontwikkeld op het gebied van diversiteit.

Waarom vrouwen vertrekken

De meest gehoorde reden waarom vrouwen een IT-organisatie verlaten is omdat zij een betere uitdaging hebben gevonden (33%), op de voet gevolgd door het weg willen gaan uit een oneerlijke omgeving (32%). Voor vrouwen met een andere etnische achtergrond was een oneerlijke omgeving zelfs de meest genoemde reden om te vertrekken (37%). Voor blanke vrouwen en vrouwen met een Aziatische achtergrond was is ‘maar’ 28%. Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen minder snel weg werden ‘gekaapt’ door recruiters dan mannen: 18% versus 23%.

Een geïnterviewde vrouwelijke softwareontwikkelaar verklaart in het rapport: “Bij mijn vorige werkgever gedroegen veel mannen – ook in leidinggevende posities - zich bruut en werden vrouwen vaak lastiggevallen. ‘De boys’ zaten vaak whisky te drinken in het kantoor van de baas en vrouwen waren daar niet welkom. Soms was ik de enige uit mijn team die er niet bij was. Ik voelde me er totaal niet gewaardeerd, werd buitengesloten en ik zag geen kansen om dit te verbeteren.”

Ruim een kwart van de ondervraagde vrouwen vertelt dat anderen wel eens met de eer streken die zij verdienden en 26% voelt zich wel eens overgeslagen bij promoties. Bij mannen liggen die percentages veel lager.
 

Wensenlijstje

De ondervraagde vrouwen zien het liefst dat ze voortaan evenveel betaald krijgen als hun mannelijke collega’s, verder eisen ze beter leiderschap van het management, een betere werk-privé-balans en een fijne werkomgeving.

Om vrouwen aan boord te houden moeten werkgevers:

  • Beter betalen (73%)
  • Hun managementstijl verbeteren (69%)
  • Promoties geven (65%)
  • Een betere werk-privé balans en meer flexibiliteit creëren (65%)
  • Een positievere en respectvollere werkomgeving creëren (63%)

De redactie van AG Connect is benieuwd of deze zaken ook spelen op de Nederlandse IT-werkvloer. Deel uw ervaringen hieronder of mail naar e.schop@agconnect.nl.

4
Reacties
Miranda van Roggen 09 augustus 2017 12:27

@Ester Schop Een late reactie maar ik ben het met Martijn eens en zo ging dat bij ons eerst ook. Bezit je de juiste kennis en kunde niet, dan lig je er snel uit, man of vrouw. Logisch. Helaas maakt de (wel erg harde) roep om meer vrouwen in de ICT (Techniek sowieso) dat er ook vrouwen zijn die dit werk willen doen omdat het nu dus kan maar de kunde, feeling, kennis niet hebben en ook niet gaan krijgen. Die blijf je dus eeuwig inwerken waardoor je zelf nauwelijks nog aan je echte werk toekomt. Dat is wat ik merk en ik ben daar niet de enige in. En ik ben overigens zelf een vrouw en kan prima samenwerken met mijn hoofdzakelijk mannelijke collega's.

Martijn 12 mei 2017 09:20

Ik herken helemaal niet wat in dit artikel staat. Ik heb bij diverse ICT-bedrijven gewerkt. Het is inderdaad een mannenwereld, maar ik weet dat de vraag om vrouwen er zeker wel is.
Wat wel belangrijk is, is dat je de juiste kennis en kunde bezit. Als een ICTer niet de juist vaardigheden bezit ligt hij snel uit een team. Hierbij maakt het niet uit of het een man of vrouw en welke seksuele voorkeur iemand heeft. Dit is ook logisch, want als mijn collega zijn werk verkeert doet kan ik (of een andere collega) het gaan oplossen.

Esther Schop 09 mei 2017 08:51

Dank voor uw reactie, anoniem! Er staat heel duidelijk bij dat het om een Amerikaans onderzoek gaat en wij vragen ons ook hardop af of dit ook in Nederland gebeurt. Sterker nog: we vragen onze Nederlandse lezers om een reactie. Goed om te horen dat het bij uw IT-bedrijf niet het geval is!

Anoniem 09 mei 2017 08:39

De Automatiseringsgids put teveel uit Amerikaanse bronnen. Wat dat betreft lijken jullie op intermediair. Stop ajb. met herkauwen en publiceer resultaten die relevant zijn voor Nederland/ Europa. Ik werk zelf bij een IT-bedrijf waar vrouwen en minderheden gekoesterd worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.