Beheer

Security
creditcard

Creditcardfraudeur worden? Dat kost 650 euro

20 online colleges van 5 ervaringsdeskundigen leren de kneepjes van het vak.

© CC0 Pixabay.com
24 juli 2017

20 online colleges van 5 ervaringsdeskundigen leren de kneepjes van het vak.

Als gestructureerde kennisoverdracht en beschikbaarheid van systematisch opgezet lesmateriaal kenmerkend is voor professionalisering, dan is creditcardfraudeur inmiddels een echt vak. Aan kennis in deze discipline verdien je niet alleen door het praktisch toe te passen, maar desgewenst ook door er les in te geven.

Maar dan moet je wel Russisch beheersen. Dat blijkt uit een onderzoekje van Digital Shadows. Hun experts op het gebied van digital risk management ontdekten onlangs dat e-learning cursussen voor creditcardfraude sterk in opkomst zijn. Voor het onderzoek stroopten de analisten van Digital Shadows honderden criminele carding fora – marktplaatsen waar creditcardgegevens te koop worden aangeboden – af en volgden ze ook diverse online cursussen.

In een online carding cursus leren de aspirant criminelen de nieuwste technieken, hoe en waar ze creditcardgegevens kunnen kopen en vervolgens hoe ze fraude kunnen plegen en geld kunnen innen. De aanbieders van dit soort online cursussen beloven de cybercriminelen in spe gouden bergen. Een 40-urige werkweek is goed voor een maandelijks inkomen van 10.500 euro. Lang niet slecht in vergelijking met de 160 euro per maand waar de doorsnee Rus in loondienst zich moet zien te redden.

Niet gratis

Kijkend naar het aanbod valt op dat de online cursussen alleen toegankelijk zijn voor Russisch sprekende deelnemers. De cursus duurt zes weken en in deze periode krijgen deelnemers 20 colleges van 5 ervaringsdeskundigen. Verder krijgen deelnemers toegang tot cursusmateriaal, webinars en aantekeningen. De gemiddelde kosten voor een online cursus zijn gemiddeld zo’n 45.000 roebel (650 euro, ruim vier maandsalarissen dus).

De grootste hindernis bij creditcard fraude is de extra verificatie die voor de meeste transacties een vereiste is. Meestal gaat het daarbij om een PIN-code of een anderszins gegenereerde controlecode. Omdat op te lossen bevelen de curussen vrijwel unaniem social engineering aan, wat dan ook ruimschoots aan bod komt. Deelnemers leren bijvoorbeeld hoe zij mensen kunnen manipuleren door kennis te nemen van de lokale omgeving van het slachtoffer. Door lokale gebeurtenissen te bespreken, meestal telefonisch, wint de crimineel aan vertrouwen en geeft het slachtoffer sneller cruciale informatie. Zoals één van de docenten aangeeft: “Daarom kijk ik altijd naar het nieuws, want met lokale gebeurtenissen kan je het spel perfect uitspelen.”

Visa is het populairst

De populariteit van creditcardfraude is volgens Digital Shadows mede te verklaren doordat creditcardgegevens volop te koop zijn. Op de twee meest populaire carding fora zijn de gegevens van bijna een half miljoen Amerikaanse kaarthouders beschikbaar voor een gemiddeld tarief van 6,- dollar per stuk. Digital Shadows hiervoor 70 Engelstalige en 151 Russische carding fora. Opvallend is dat de twee grootste fora in hun steekproef samen al meer dan 1,2 miljoen creditcards te koop staan aangeboden. Visa is het populairst onder cybercriminelen (783.008 creditcards) en Amerika en India zijn de populairste landen, met respectievelijk 461.384 en 443.988 creditcards.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.