Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
CoronaMelder

CoronaMelder werkt vanaf eind november mogelijk met Europese apps samen

Minister wil app aansluiten op 'Federated Gateway Server'. 

© Rijksoverheid
19 november 2020

Minister wil app aansluiten op 'Federated Gateway Server'. 

De CoronaMelder-app werkt vanaf eind november mogelijk samen met andere Europese corona-apps. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft in een brief aan de Eerste Kamer aan dat hij de app wil aansluiten op de European Federated Gateway Server, waarmee grensoverschrijdende interoperabiliteit tussen notificatieapps gerealiseerd wordt. 

De European Federated Gateway Server zorgt ervoor dat gebruikers alleen de app uit hun eigen land nodig hebben om een notificatie te krijgen als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon, ook als die persoon een app uit een ander deelnemend land gebruikt. Voorwaarde is wel dat die app net als de Nederlandse variant gebouwd is op het framework van Google en Apple. 

Deze gateway wordt in Europees verband ontwikkeld en is inmiddels op het punt dat EU-landen zich erop aan kunnen sluiten. Dit gebeurt in verschillende 'waves', schrijft De Jonge in zijn Kamerbrief. In de eerste wave werden Duitsland, Ierland en Italië op de gateway aangesloten. De tweede wave bestaat uit Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken.

De Jonge ziet graag dat de Nederlandse CoronaMelder in de derde wave op 30 november wordt aangesloten. "Uiteraard stel ik daarbij, net als bij de landelijke introductie, hoge eisen aan het waarborgen van de privacy en informatieveiligheid van gebruikers van de app. Daarom wordt ook nu een zorgvuldig proces doorlopen met alle benodigde technische checks en tests om een spoedige aansluiting mogelijk te maken", schrijft de minister. "Op 6 november is de aanvraag naar de Europese Commissie verstuurd met daarbij ondersteunende documentatie bestaande uit o.a. een technische checklist, een DPIA, een privacyverklaring en verwijzing naar de juridische grondslag."

Autoriteit Persoonsgegevens betrokken

Voor het aansluiten van CoronaMelder op de Europese infrastructuur en het uitwisselen van gegevens via de gateway is al een wettelijke grondslag gecreëerd via de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19. Toch kan de Eerste Kamer bezwaar maken tegen de plannen van De Jonge. In deze wet is via een zogeheten algemene maatregel van bestuur (ambv) namelijk ook bepaald dat er een verwerkingsverantwoordelijke voor de Europese uitwisseling wordt aangewezen. Hoewel De Jonge de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daar al toe bereid heeft gevonden, is het wetgevingsproces rondom deze regel - inclusief advies van de Raad van State en publicatie in het Staatsblad - niet voor 30 november afgerond. 

De minister vindt echter dat deze laatste stap het aansluiten op de gateway niet moet verhinderen. "Gelet op het aantal besmettingen in Nederland en de rest van Europa lijkt het mij verstandig zo snel mogelijk aan te sluiten op de federatieve gateway. Het virus stopt immers niet bij de grens en door het gebruik van de federatieve gateway wordt het bereik van CoronaMelder groter waardoor ketens van besmettingen sneller en vaker kunnen worden verbroken. Dat is in de grensregio’s en onderling verkeer van belang. Daarbij acht ik het van belang dat de grondslag voor interoperabiliteit op wens van de Tweede Kamer reeds is opgenomen in de wet, zoals ook de Raad van State eerder reeds adviseerde, de AP geen principiële bezwaren tegen interoperabiliteit heeft en de reikwijdte van de amvb slechts beperkt is tot het aanwijzen van de verwerkingsverantwoordelijke."

Mochten de Eerste en Tweede Kamer geen bezwaren hebben tegen de plannen van De Jonge, dan wordt CoronaMelder op 30 november op de gateway aangesloten. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 19 november 2020 16:08

Een 'weef' is een soort golf, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.