Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronacrisis jaagt groeiende tech-invloed voor economie aan

Het gezamenlijke vermogen van de bijna 2200 miljardairs in de wereld is verder gestegen naar een record, ondanks de coronacrisis. De rol van technologie daarbij is opvallend: die had al een grote en groeiende invloed op de huidige economische revolutie, maar de coronacrisis jaagt dat nog extra aan. Dit merken de Zwitserse bank UBS en onderzoeks- en accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) op in hun jaarlijkse Billionaires Report.
chips, zorg, fabricage
© PwC
PwC

Techmiljardairs worden net als gewone miljarders nog rijker, maar lopen daarbij uit op hun mede-ultrarijken.

De meeste miljardairs zijn te vinden in Azië. Miljardairs in de Verenigde Staten hebben het grootste vermogen. Het gaat bijvoorbeeld om bekende namen als Microsoft-medeoprichter Bill Gates, Amazon-topman Jeff Bezos en Tesla-baas Elon Musk. Laatstgenoemde miljardair wordt officieel gedefinieerd als horend bij de industriële sector, en niet de IT-sector. Ondertussen zorgen gevestigde IT-bedrijven met miljardairs aan het roer voor fundamentele veranderingen in hun sector. Het rapport noemt Microsoft en Oracle als voorbeelden hiervan, met de snelle omarming van gebieden als AI, cloud computing en SaaS (Software-as-a-Service).

Versnellingseffect

"COVID-19 is niet de enige ontwikkeling geweest die het afgelopen jaar ons lot heeft bepaald. Maar het is zeker de voornaamste factor", schrijft PwC als introductie bij het Billionaires Report. De wereldwijde pandemie plus meekomende crisis heeft volgens het accountantskantoor een storm geschapen die in enkele maanden tijd veranderingen van tientallen jaren heeft gebracht. De wereldwijde economie is diepgaand geraakt, inclusief de ultrarijken. Terwijl de rijksten nog rijker zijn geworden, speelt er ook een opvallende verschuiving. De al grote invloed van IT - en daarmee de rijkdom van techmiljardairs - groeit harder.

Rijkdom polariseert, zo merkt het rapport op, doordat bedrijfsinnovators en disruptors technologie inzetten om tot de leiders te behoren van de huidige economische revolutie. "Gedurende 2018, 2019 en de eerste zeven maanden van 2020 pakten ondernemers in de tech-, zorg- en industriële sectoren een voorsprong. De COVID-19-storm heeft die divergentie versneld." UBS en PwC hebben voor deze editie van hun jaarlijkse rapport de gebruikelijke onderzoeksperiode van 12 maanden verlengd om de ingrijpende, transformerende impact van het nieuwe coronavirus mee te kunnen nemen.

Tech-disruptie voor meer sectoren

De grote en groeiende invloed van tech breidt bovendien uit, zo valt te lezen in het rapport. De impact van wetenschappers, computerprogrammeurs en ingenieurs om bestaande industrieën drastisch te veranderen, gebeurt nu in een niet eerder vertoond tempo. Daarbij reiken die activiteiten van deze 'tech-gerichte' innovators voorbij de initiële sectoren van technologie en gezondheidszorg. Diverse delen van de economie krijgen door technologie-inzet te maken met disruptie. Terwijl wetenschappers, computerprogrammeurs en ingenieurs technologieën toepassen om verandering aan te jagen, worden sommige van hen miljardairs, zo merken de Zwitserse bank en de in Londen gevestigde accountancyfirma op.

Deze innovators en disruptors ontpoppen zich tot 'serial entrepeneurs', aldus het rapport, waarbij ze nieuwe technologie benutten om nieuwe producten, diensten en businessmodellen te ontwikkelen. "Zij zijn de innovators die een groeiend pakhuis aan nieuwe technologieën gebruiken voor een businessrevolutie die een rimpeleffect hebben over [meerdere] sectoren, waarbij ze nieuwe bedrijven en nieuwe rijkdom scheppen, met voordelen voor hun zelf en de bredere samenleving." De miljardairs die in deze tech-definitie van UBS en PwC vallen boeken dan ook meer groei van hun vermogen dan gewone miljardairs: 17 procent (naar een totaal van 5,3 biljoen dollar) versus 'slechts' 6 procent (naar 3,7 biljoen dollar).

Het totale vermogen van alle miljardairs ter wereld (bijna 2200 mensen) is ondanks de coronacrisis gestegen naar een totaalbedrag van 10,2 biljoen dollar, wat omgerekend neerkomt op circa 8694 miljard euro. Daarmee werd is het vorige record verbroken; dat was 8,9 biljoen dollar aan het einde van 2017. De miljardairs profiteerden vooral van de gestegen beurskoersen, met name voor technologiebedrijven en ondernemingen op het gebied van gezondheidszorg.

Filantropen

Verder hebben meer dan tweehonderd miljardairs in de periode tussen maart en juni in het openbaar toegezegd in totaal 7,2 miljard dollar te doneren aan goede doelen die zich bezighouden met het bestrijden van de coronacrisis, zoals medisch onderzoek naar het virus. Dit bedrag kan in werkelijkheid nog hoger liggen omdat veel miljardairs graag discreet willen zijn met donaties aan goede doelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in