Innovatie & Strategie

Apps
Tim Cook

Cook: Googles zoekmachine op Apple is geen perfecte situatie

Cook verdedigt de keuze voor Google als default zoekmachine in Safari.

Tim Cook © Apple
20 november 2018

Cook verdedigt de keuze voor Google als default zoekmachine in Safari.

Tim Cook is altijd bereid zijn afkeer van Googles aandacht voor privacy te ventileren. Toch sloot Apple in september een contract om Google als standaard zoekmachine in Apples mobiele en desktop-browser op te nemen.

Het is geen perfecte situatie, verzucht Cook in een interview met Axios dat gisteren op HBO beschikbaar kwam. "Ik ben de eerste om dat toe te geven." Hij verdedigde zich over het besluit van Apple om enkele miljarden dollars van Google aan te nemen in ruil voor de keuze om Googles zoekmachine als default in te stellen.  "Ik vind hun zoekmachine de beste. Maar kijk wat we gedaan hebben met het inbouwen van beheerelementen. We hebben private web browsing. We hebben een intelligent tracker prevention. We hebben geprobeerd manieren te vinden die onze gebruikers helpen bij hun dagelijkse routine."

Apple heeft blijkbaar alternatieve browsers, zoals DuckDuckGo, die privacy hoog in het vaandel hebben, inferieur geacht aan de oplossing waarbij Google wordt ingedamd met privacybevorderende maatregelen.

Overheid moet ingrijpen

Cook houden in het interview nog een pleidooi voor enige interventie van de overheid op het gebied van privacybescherming. "Ik ben een grote aanhanger van het vrijemarktdenken, maar we moeten toegeven wanneer de vrije markt niet werkt. En het werkt hier [op het gebied van privacybescherming, red] niet. Ik denk dat we er niet aan ontkomen dat er enige vorm van regulatie komt."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.