Management

Juridische zaken
Autoriteit persoonsgegevens

Consumentenbond dient klacht in tegen Google

Google verkrijgt locatiegegevens onrechtmatig, luidt de klacht.

27 november 2018

Google verkrijgt locatiegegevens onrechtmatig, luidt de klacht.

De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend tegen Google. Volgens de bond "ontfutselt" het bedrijf gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken, iets dat in strijd is met de wet.

De klacht maakt onderdeel uit van een gezamenlijke actie met andere consumentenorganisaties, zoals de Europese koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden.

Volgens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie "stuurt" Google gebruikers richting "het inschakelen van locatiegeschiedenis". Google krijgt daardoor informatie over waar iemand zich bevindt, terwijl daar volgens de bonden geen ondubbelzinnige toestemming voor is gegeven.

Gebruikers aan de knoppen of niet?

Google In een reactie laat Google weten dat de functie 'locatiegeschiedenis' standaard is uitgeschakeld. "Bovendien kunnen gebruikers gedeelde locatiegegevens op elk moment bewerken, verwijderen of de functie pauzeren." Het bedrijf zegt gebruikers in staat te stellen om ook op andere manieren locatiedata te beheren, bijvoorbeeld via de instelling 'web- en app-activiteit'. "We werken er constant aan om onze privacy-instellingen te verbeteren en zullen het rapport goed bestuderen om ervan te leren."

De Consumentenbond zegt dat onderzoek leert dat bij ruim de helft (54 procent) van de consumenten met een Android-telefoon de functie 'web- en app-activiteit' ingeschakeld is. "Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. We hebben er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond, die een petitie heeft opgesteld.

1
Reacties
cyberiad 27 november 2018 16:13

Kunnen jullie alsjeblieft stoppen met die verschrikkelijk irritante bewegende reclames die tussen de artikelen opkomt? Het leest voor geen meter.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.