Overslaan en naar de inhoud gaan

Conservatoriumstudent kan nu ook op afstand realtime samenspelen

Een student van het ArtEZ Conservatorium studeert vandaag af met een liveconcert waarbij zijn bandleden meespelen vanaf drie verschillende plaatsen. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. Door latency van het netwerk is het samenspelen op afstand voor musici lastig.
MIDI, synthesizer, muziek
© The MIDI Association
The MIDI Association

Samenspelen gebeurde door een audiobestand naar elkaar toe te sturen. Op eigen locatie werd dan de eigen partij toegevoegd. Nu kan er echt realtime, live en op afstand worden samengespeeld.

ArtEZ koppelde de geluidslocaties in Zwolle, Enschede en Arnhem met een glasnet, aldus senior audio engineer Tjerk de Groot van ArtEZ. Op alle locaties heeft ArtEZ nu een bandbreedte van 10Gb/s. Met speciale apparatuur wordt gezorgd dat deze snelheid ook gewaarborgd blijft. ArtEZ gebruikt hiervoor dezelfde techniek als de uitzendingen van mondiale sportevenementen, schrijft het in het persbericht. Volgens het conservatorium kunnen dankzij deze opzet studenten nu ongehinderd live samenspelen en opnemen vanaf hun eigen stedelijke locatie.

Niets te vroeg

Voor ArtEZ komt het moment om op afstand live te kunnen samenspelen niets te vroeg. In een persbericht schrijft de hogeschool dat zij al jaren met de voorbereidingen voor deze ‘4de Locatie’ bezig is. “De totstandkoming van deze 4de Locatie komt, na jaren voorbereiding, precies op het moment dat de behoefte om op afstand samen te werken en te musiceren groter is dan ooit,” schrijft ArtEZ in het persbericht.

Op afstand lessen volgen gebeurt wel voor andere opleidingen binnen de hogeschool. Er zijn al lessen en masterclasses door docenten vanuit de VS voor de opleiding MediaMusic. Ook kan de opleiding Composition for Film Online geheel digitaal worden gevolgd. Op termijn kan de 4de Locatie ingezet worden voor andere opleidingen binnen ArtEZ, zoals voor live begeleiding bij theater- en dansvoorstellingen. En het biedt de mogelijkheid om met andere conservatoriums in Europa samen te spelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in