Innovatie & Strategie

Governance
conflict

Conflict tussen Rijkswaterstaat en Capgemini

RWS wil miljoenenuitbesteding aan Cap terugdraaien.

© Shutterstock thodonal88
20 november 2009

Rijkswaterstaat dreigt de uitbesteding van werkplek- en infrastructuurmanagement aan Capgemini terug te draaien. De botsing volgt op een eerder hooglopend conflict met Capgemini dat deze zomer onderhands werd opgelost via ‘een regeling’ die Cap uiteindelijk zelfs voor 150 miljoen euro aan extra werk bij Rijkswaterstaat opleverde.

Steen des aanstoots is een moeizaam verlopende uitbesteding met een looptijd van zeven jaar en een waarde van 230 miljoen euro.

Het spaaklopen van deze uitbesteding van het beheer van 14.000 werkplekken en de daarvoor benodigde technische infrastructuur deze week, komt niet uit de lucht vallen. Begin dit jaar claimde RWS al 25 miljoen bij Capgemini, omdat contractuele verplichtingen niet naar wens van RWS werden waargemaakt. Cap wist de zaak te sussen door beterschap te beloven en de beschamende ‘penalty’ boekhoudkundig onzichtbaar te verrekenen met andere opdrachten van RWS ter waarde van 150 miljoen euro.

“Capgemini was blij, want uit een penibele situatie hebben ze commerciële munt geslagen. Weer een mooie bonus voor sales en de directie. (...) Rijkswaterstaat had wel keiharde eisen gesteld. En weer ging Capgemini de mist in”, meldt een informant die niet met naam genoemd wenst te worden.

De tegenwoordig vrijgevestigde IT-consultant Daan Rijsenbrij denkt dat zijn voormalige werkgever Capgemini nooit de aangewezen partij is geweest voor zo’n grote infrastructurele klus.

Rijsenbrij:“Capgemini is echt goed in consulting en applicatieontwikkeling, op projectbasis en eventueel in de vorm van outsourcing. Maar insourcing van technische infrastructuren en de daarbij horende rekencentra, dat is iets waarmee informaticabureaus als Capgemini zich niet zouden moeten bezighouden. De marge die dergelijke providers kunnen maken boven op de originele leveranciers is zo laag dat deze providers de benodigde opbouw van expertise en best practices nauwelijks kunnen/willen financieren.”

De in outsourcing gespecialiseerde marktonderzoeker Marco Gianotten van bureau Giarte onderschrijft de analyse van Rijsenbrij.

Dat Capgemini drie jaar geleden bij de aanbesteding toch uit alle macht heeft opgeboden tegen de zittende dienstverlener Getronics, heeft volgens Gianotten te maken met een in de IT-sector wijdverbreid ‘pervers’ beloningsmodel: “Sales krijgt een bonus op basis van omzet, ongeacht of in de feitelijke levering ook nog een redelijke marge zal worden behaald. Dat is een incentivemodel dat voldoet als je softwarelicenties verkoopt, maar bij outsourcing, waarbij je de levering nog helemaal moet zien waar te maken, is het vragen om problemen.”

RWS spreekt in Het Financieele Dagblad over ‘wanprestatie’. Henk Broeders, topman van Capgemini, wijst die kwalificatie van de hand en zegt aan alle voorwaarden in het contract te hebben voldaan; een stelling die dankzij het van tafel krijgen van een expliciete claim in juridische zin weleens verdedigbaar zou kunnen blijken. Maar de effecten op de reputatie van ‘Cap’ zullen er waarschijnlijk nauwelijks minder door zijn.

De spannende vraag wordt wie straks als derde met de vette RWS-kluif heenloopt. Volgens Gianotten zou dat weleens Getronics kunnen zijn: “In de bieding waren Capgemini en Getronics de ‘finalisten’.” Daarmee zou het werk belanden bij een onderneming die eenduidig de keuze maakte voor specialisatie op werkplekken en rekencentrumbeheer, precies zoals Rijsenbrij suggereert: “In de bancaire sector is men nu begonnen in te zien dat je niet alles tegelijk moet willen doen. Daar wordt nu opgesplitst tussen private banking, consumentenbanken en zakenbanken. Ik denk dat de IT-sector aan iets vergelijkbaars toe is: bedrijven als Capgemini, Logica en Atos Origin zouden technische infrastructuur moeten overlaten aan partijen als HP, IBM en Fujitsu.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!