Configureerbare Atoms bieden maatwerk

26 november 2010

Het nieuwe Intel-platform heet Atom E600C. Centraal staat een Atom-processor die als Tunnel Creek bekendstond. Een tweede ingrediënt is de Altera Arria II GX, een field programmable gate array (FPGA). Dat is een chip die door de klant kan worden geprogrammeerd voor een specifieke toepassing. Altera is een in programmeerbare logica gespecialiseerde chipfabrikant uit San Jose (Californië).

De Atom en de Altera-FPGA zitten samen op één module die het hart kan vormen van een breed scala aan energiezuinige elektronicaproducten. Het voordeel van een configureerbare processor is volgens Intel dat hij heel makkelijk kan worden aangepast voor een bepaald marktsegment, uiteenlopend van industriële machines en ‘embedded’ computers tot communicatie-uitrusting en draagbare medische apparatuur. Concrete door Intel genoemde toepassingen zijn verkeerslichten, betaal- en geldautomaten, benzinepompen, bewakingscamera’s en zendmasten voor mobiele telefonie.

Chipmodule kan meegeleverd
Voor fabrikanten die de Atom willen gebruiken is de combinatie van de Atom en de Altera FPGA ook handig. Ze hoeven niet zelf zo’n chipmodule te ontwerpen en te produceren en kunnen daardoor sneller nieuwe eindproducten op de markt brengen. In een laat stadium van het ontwerpproces kunnen nog aanpassingen worden doorgevoerd. Een ander voordeel is dat ze voor ondersteuning alleen bij Intel hoeven aan te kloppen.

De Atom E600C-processors kunnen overweg met de besturingssystemen Windows XPe OS, Windows Embedded, Windows CE, Meego en VxWorks.

Intel levert de Atom E600C in zes varianten, waarvan er vier vanaf januari 2011 beschikbaar zijn. Dit viertal biedt een ‘thermal design point’ (TDP), een maat voor het energieverbruik, van 3,6 watt. Twee ervan zijn bedoeld voor industriële toepassingen en zijn bestand tegen temperaturen van minus 40 tot plus 85 graden Celcius. De kloksnelheid ligt een stukje lager dan bij de bestaande Atom-processors voor netbooks: 1 GHz of 1,3 GHz. De beide commerciële modellen werken tussen 0 en 70 graden.

Nog veel lager geklokt (0,6 GHz) en daardoor nog energiezuiniger (2,7 watt) zijn de twee resterende modellen in de Atom E600-serie, die later in het eerste kwartaal uitkomen. Het door Intel opgegeven energieverbruik geldt overigens alleen voor de Atom zelf. Afhankelijk van de manier waarop de FPGA wordt geprogrammeerd, zal het werkelijke energieverbruik hoger liggen, aldus Intel.

Topman ARM: Intel-processors ten dode opgeschreven

De processortak van Intel is ten dode opgeschreven nu mobiele apparatuur steeds meer de rol van de pc overneemt. Dat meent Herman Hauser, hoogste baas van de Britse chipontwerper ARM.

Hauser heeft er alle belang bij om de doodsklok over Intel te luiden. Ongeveer 95 procent van alle mobiele telefoons is uitgerust met een processor die door ARM is ontworpen. Intel heeft in dit marktsegment tot dusver nauwelijks voet aan de grond gekregen. Zijn microprocessors, de huidige generatie Atom-chips incluis, stellen de batterijen van mobiele apparatuur domweg te zwaar op de proef.

Hauser erkent in de zakenkrant The Wall Street Journal dat ook Intel werkt aan zeer energiezuinige processors. Hij sluit niet uit dat Intel er op termijn in slaagt zijn Atom geschikt te maken voor smartphones en andere mobiele apparaten.

 

Intel heeft verkeerde bedrijfsmodel
Toch zal ’s werelds grootste chipfabrikant aan het kortste eind trekken, voorspelt Hauser, “omdat Intel het verkeerde bedrijfsmodel heeft”. Fabrikanten van mobieltjes kopen geen microprocessors, stelt hij, maar licenties op chipontwerpen.

Iedere fabrikant kan een licentie nemen op de blauwdrukken van ARM en daarmee zijn eigen implementatie bouwen. Apple bijvoorbeeld gebruikt de Cortex-A8, een ontwerp van ARM, als basis voor de A4-processor in de iPhone 4 en de iPad, en laat deze processor bij Samsung produceren.

Een woordvoerder van Intel bagatelliseert de analyse van Hauser. Volgens Intel is iedereen het erover eens dat er “miljarden toestellen online komen, en er is ruimte voor velen om succes te hebben”.

 

Meer dreiging van fabrikanten als Apple
De werkelijke dreiging voor Intel gaat volgens Gartner-analist Christian Heidarson niet uit van ARM, maar van verticaal geïntegreerde fabrikanten zoals Apple. Zij ontwerpen alles zelf, van de processors tot aan het eindproduct. Als bijvoorbeeld HP besluit hetzelfde te doen “kan dat een nachtmerriescenario voor Intel worden”.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!