Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Concurreren met de bank door een slim algoritme

Concurreren met de bank door een slim algoritme

Bossche fintech InvoiceFinance groeit al twee jaar lang met dubbele cijfers.

Oprichters van InvoiceFinance: Marijn van Aerle (links), Sven van der Biezen (midden) en Gion van den Bogaert (rechts) © InvoiceFinance
19 februari 2018

Bossche fintech InvoiceFinance groeit al twee jaar lang met dubbele cijfers.

Een bank heeft 25 mensen nodig voor het werk dat de Bossche fintech InvoiceFinance met één werknemer doet. Met een slim algoritme en een goede userinterface legden de drie oprichters de basis. Al meer dan twee jaar groeit het bedrijf elke maand met dubbele cijfers.

Drie jaar administratie moet een ondernemer bij een bank laten zien als hij aanklopt voor financiering. Vraagt een ondernemer werkkapitaal bij InvoiceFinance aan, dan wordt er tot drie maanden aan cijfers gevraagd. “We kijken veel gedetailleerder naar de cijfers waardoor we met veel minder toekomen”, legt oprichter en CTO Marijn van Aerle uit. “Eigenlijk doen we veel meer met de bankgegevens van een ondernemer dan de bank zelf.”

Beter gebruik van data en meer efficiency waren de kansen die door de oprichters van InvoiceFinance werden gezien. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Van Aerle, Sven van der Biezen en Gion van den Bogaert. Van Aerle en Van der Biezen zijn op dat moment zo’n dertien jaar samen aan het ondernemen. Hun laatste bedrijf Bimshare is inmiddels opgegaan in het Amerikaanse Gehry Technologies en later Trimble. “We gingen van een club van tien mensen in stapjes naar een bedrijf met meer dan 8.000 werknemers. Toen werd het wel heel politiek.” Op dat moment komen ze Van den Bogaert tegen die bij zijn oude werkgever ABN AMRO kansen zag voor het financieren van werkkapitaal. De drie starten een onlinekredietplatform dat ondernemers werkkapitaal financiert op basis van openstaande facturen, ook wel factoring genoemd.

De oprichters en een engineer gaan aan de slag met het idee. Op basis van de kennis van risicospecialisten wordt het eerste algoritme samengesteld. “We begonnen met de kennis van die mensen in regels te zetten, zodat we op basis van historische data conclusies konden gaan trekken. Het algoritme wordt nu natuurlijk steeds beter, omdat we steeds meer gegevens krijgen,” zegt van Aerle. Daarnaast bouwen de oprichters het platform waar ondernemers hun facturen kunnen insturen. Dit platform faciliteert het acceptatieproces. Doel is om hier een heel goede gebruikersinterface neer te zetten, zodat de ondernemer zonder hulp het proces kan doorlopen. Inmiddels is er ook een tweede platform waar de ondernemer zijn facturenstroom kan beheren. Zo wordt, vergeleken met een bank, veel tijd gewonnen. Waar een bank 25 werknemers nodig heeft om dit proces te faciliteren, doet InvoiceFinance het met één persoon.
De platformen en het algoritme worden in huis gebouwd. “We geloven dat dit waardevoller is dan het buiten de deur te zetten”, zegt Van Aerle. Het platform wordt niet in een taal of framework gebouwd, maar wel altijd in een functionele programmeerstijl. “We vinden dat een programmeur de beste tool voor een bepaalde functionaliteit moet kunnen gebruiken en niet vast moet zitten in bepaalde technieken.” Het platform runt op talen als Python, Ruby en JavaScript en draait op Amazon Web Services. Nieuwe opensourcetechnieken worden toegepast. “En we proberen ook terug te geven aan de community. Als er een foutje ontdekt wordt, dan committen we dat sowieso terug.”

Geen architectuurastronaut

Als een van de twee technische mensen bij de start van InvoiceFinance, legt Van Aerle de eerste regels code. “Dat vind ik ook belangrijk als je een technisch leider wilt zijn. Je moet zorgen dat je geen architectuurastronaut wordt, maar dat je contact blijft houden met de code.” Hij erkent dat het moeilijk is nu het bedrijf snel groeit – inmiddels zijn er 30 werknemers, waarvan 10 engineers – maar hij sleutelt nog geregeld aan de programmatuur. “Ik houd me dan bezig met projecten die niet op het kritieke pad zitten. Dan is het niet erg dat ik word weggeroepen voor brandjes.”
Nu werkt hij bijvoorbeeld aan het vernieuwen van de machine learning-pijplijn. “We werken met nieuwe machine learning-technieken, zoals bayesian modelling. We hebben een data scientist aangenomen die hiermee bezig is. Die maakt modellen en rapporten. Ik zit ernaast omdat die modellen ook ingrijpen in de programmatuur, bijvoorbeeld: wat is de invloed op het onderhoud van de code?” Dit project zit misschien niet op het kritieke pad, maar heeft wel veel potentie voor het bedrijf, denkt Van Aerle. Net als de nieuwe Europese betaalwet PSD2, die bankklanten de mogelijkheid geeft bankgegevens te delen met andere partijen. “Dat geeft ons de kans om nog meer drempels weg te halen voor klanten.” Sinds 2015 heeft InvoiceFinance twee financieringsronden gehad: in 2016 werd 3,4 miljoen euro aan financiering opgehaald, een jaar later nog eens 6 miljoen euro. “Het ophalen van geld is nodig in deze markt. We hebben daar bewust voor gekozen. We zijn een financiële instelling en hebben het geld nodig om het vertrouwen van klanten te krijgen”, zegt Van Aerle. Het merendeel van dat geld gaat naar de technologie. “De helft van ons bedrijf bestaat uit IT’ers.” Wat de omzet is, maakt InvoiceFinance niet bekend. Het kan alleen zeggen dat het elke maand met dubbele cijfers groeit.

 

Elke dag nieuwe code live

Die snelheid van groei betekent ook het een en ander voor de ontwikkelafdeling. “Iedere dag gaat er minimaal één keer nieuwe code live”, zegt Van Aerle. “Dat gaat niet vaak mis. Natuurlijk hebben we wel bugs. We accepteren dat die er kunnen zijn en we zijn online software, daardoor kunnen we het ook snel oplossen als het toch mis gaat.” Om dit rappe ontwikkeltraject te faciliteren, werkt het bedrijf met geautomatiseerde tests. “We doen duizend verschillende geautomatiseerde tests en we hebben een robot die ‘door de schermen heen klikt’. We hebben geen testers in dienst. Dat hoop ik nog even uit te stellen. Ik denk dat door geen aparte ontwikkelafdeling te hebben, ontwikkelaars accurater code schrijven. Ze weten dat er geen extra check is.”
Accurate en goede code is belangrijk, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En in de financiële wereld is vertrouwen onmisbaar. “We nemen dat superserieus. We hanteren het vierogenprincipe; code is altijd door twee mensen gezien. Is een nieuwe feature niet gevalideerd door tests, dan is die niet af en dan gaat het niet live.” InvoiceFinance werkt daarom alleen met engineers die heel kritisch zijn. En die zijn niet altijd te vinden. “De grootste uitdaging is het managen van het team in de groei. Het is heel moeilijk om goede mensen te vinden.”

Geen merknaam

De belangrijkste doelstelling voor de komende tijd en de belofte aan de financiers is om marktleider in Nederland te worden. “Dat zijn we nog lang niet. Er zijn nog veel partijen die ons niet kennen. We zijn nog geen merknaam. En dat is ook een belangrijke factor bij het winnen van vertrouwen.” Het is de bedoeling dat voor de stap naar marktleider geen derde financieringsronde nodig is. En wellicht dat na een grote positie op de Nederlandse markt de stap internationaal wordt gezet. “Het model is goed schaalbaar naar het buitenland, maar we focussen ons bewust alleen op Nederland. We willen ons niet te veel laten afleiden.”
Want er is al zoveel te doen, zegt Van Aerle. “Het blijft een uitdaging om al die verschillende projecten naast elkaar te laten draaien; een nieuw risicomodel, een nieuwe website, de marketing.” En ook de technologie is nooit klaar. “Natuurlijk, het is af, want het werkt. En we kunnen ook een groot volume aan (maandelijks gaan er miljoenen facturen door het platform heen, red.). We zien zoveel nieuwe functionaliteiten of proposities om de klant nog beter te helpen. Wat dat betreft zijn er constant zoveel dingen om te maken.”

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.