Concurrentie voor ­Intel bij netbooks

20 maart 2009
VIA Technologies, een Taiwanees bedrijf, heeft een mediaprocessor voor mini-notebooks aangekondigd die videobeelden in hoge kwaliteit kan afspelen. Met de huidige generatie ‘netbooks’ met een Intel Atom-processor is dat nog niet mogelijk. Al eerder begon VIA met de levering van centrale processors (CPU’s) voor compacte notebooks, zodat het bedrijf nu een compleet aanbod kan stellen tegenover Intels combinatie van Atom-processor en chipset.

VIA’s nieuwe Media System Processor (MSP), typenummer VX855, kan videobeelden met een resolutie van 1080 beeldlijnen decoderen. Dat gebeurt volgens de ‘progressive scan’-methode (1080p), ook wel non-interlaced genoemd.

De nieuwe chip ondersteunt tal van videostandaarden, waaronder MPEG-2, MPEG-4, H.264 en WMV9. De System Hub Controller (SHC) van Intel voor de Atom N270-processor komt niet verder dan 720p-video. Behalve het videodeel bevat de VX855 ook een traditionele chipset voor x86-processors met Northbridge- en Southbridge-componenten.

Volgens VIA is de processor geschikt voor Windows 7, de opvolger van Windows Vista. De VX855 ondersteunt verder Windows CE, XP, Vista en Linux. Microsoft heeft onlangs gezegd dat Windows 7 ook op netbooks kan draaien, in tegenstelling tot Vista.

De MSP belooft een energiezuinige processsor te zijn met een ‘thermal design point’ (TDP) van 2,3 watt. Daardoor kunnen ontwerpers van mini-notebooks afzien van een ventilator en volstaan met passieve koeling. Het product is ongeveer half zo groot als een traditionele chipset die uit twee afzonderlijke chips bestaat.

Of de VX855 een hoge vlucht gaat nemen, is nog maar de vraag. Hij kan namelijk niet overweg met de Intel Atom, momenteel verreweg de meest gebruikte processor voor netbooks. Wel is de VX855 compatibel met de C7, de Nano en de Eden, drie processors van VIA zelf. HP heeft als een van de weinige fabrikanten de C7M toegepast in de eerste generatie van zijn netbooks (Mini-Note 2133), maar heeft daarna alsnog voor de Intel Atom gekozen.

Ook NVIDIA, vooral bekend van zijn ‘discrete’ (niet-geïntegreerde) grafische processors, overweegt in de markt voor x86-processors voor notebooks te springen. Dat heeft Michael Hara, hoofd Investeerdersrelaties van NVIDIA, vorige week gezegd. Hara wilde volgens de technologiesite DailyTech geen details geven, maar liet wel doorschemeren dat een x86-processor van NVIDIA binnen twee tot drie jaar op de markt kan komen. Het bedrijf wikt en weegt nog of het de CPU zelf ontwerpt – wat betekent dat het de licentierechten moet zien te bemachtigen – of deze klus uitbesteedt.

In december 2008 kwam NVIDIA al met het Ion Platform op de proppen. Dat bestaat uit de GeForce 9400 GPU, een grafische processor van eigen makelij, en een Atom-processor van Intel. NVIDIA heeft een licentie van Intel om chipsets te mogen bouwen die aansluiten op de processors van Intel. De GeForce 9400 kan net als de VX855 van VIA Technologies met hd-beelden in een resolutie van 1080p overweg. De Ion ondersteunt onder meer Windows Vista en Windows 7. Er zijn overigens nog geen netbooks met de Ion verkrijgbaar.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!