Loopbaan

Carriere
oudere IT'er

Computrain schoolt ouderen om tot IT’er

Ruim 80% deelnemers inmiddels succesvol naar werk begeleid.

© CC0 Pixabay,  Stevepb
2 november 2018

Ruim 80% deelnemers inmiddels succesvol naar werk begeleid.

IT-opleider Computrain heeft inmiddels twee omscholingstrajecten doorlopen in het project New Potentials IT – van Werk(loos) naar Werk. Ruim 80% van de hoofdzakelijk oudere cursisten – vaak werkloos of op de schopstoel - heeft inmiddels een baan.

“Het idee achter New Potentials is dat we de ontbrekende stukjes om een gekwalificeerde IT-professional te worden leveren”, licht Computrain-directeur Leo Demont toe in een gesprek. De IT-arbeidsmarkt heeft namelijk te maken met een enorme mismatch. Enerzijds is er een schreeuwend tekort aan mensen in de IT, anderzijds hebben we te maken met onbenut potentieel, nog een grote groep werklozen en zijn of worden grote groepen mensen binnen ondernemingen boventallig. Bovendien verdwijnen er functies en ontstaan er nieuwe, benadrukt Demont.

“Vraag je aan werkgevers naar wat voor medewerkers ze zoeken, dan zoeken ze altijd het schaap met de vijf poten. Die toptalenten zijn echter schaars, terwijl er op dit moment een groot tekort is aan gekwalificeerde mensen. Computrain heeft hiervoor in voorjaar 2017 een speciaal programma opgezet om mensen om te scholen zodat ze (weer) duurzaam inzetbaar zijn”, vertelt Demont. Het programma heet New Potentials IT en Computrain kiest hierbij voor een aanpak gericht op concrete ICT-banen waar in de markt de vraag groter is dan het aanbod.

Alle activiteiten zijn toegespitst op een baan bij een vooraf bepaalde werkgever. “We richten ons op het schaap met de drie poten. We zoeken samen met partners naar kandidaten die passen bij de vragende onderneming maar die nog onvoldoende kennis hebben van IT binnen het gevraagde profiel. Na het doorlopen van een assessment volgt een intensieve praktijkopleiding waarna de kandidaten succesvol toetreden tot de IT arbeidsmarkt.” Computrain garandeert dat van de gecontracteerde trajecten meer dan 80% succesvol naar werk wordt begeleid.

.NET-ontwikkelaars

Zo had een salarisverwerker in het zuiden van het land dringend behoefte aan uitbreiding van haar IT-afdeling om door te kunnen groeien. Via New Potentials IT zijn 15 werkzoekenden omgeschoold en begeleid naar een baan als .NET developer. Er is hierbij nauw samengewerkt met UWV, vluchtelingenwerk Nederland en mobiliteitscentra van klanten van Computrain. De groep bestond uit deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. “Het UWV kwam aanzetten met mensen van rond de vijftig jaar en daar had ik eerlijk gezegd niet op gerekend”, reageert de opdrachtgever. Maar hij benadrukt dat het hem uiteindelijk goed is bevallen. “Met z’n allen zijn we aan de slag gegaan. De nieuwe krachten moesten integreren met onze IT-afdeling en dat is prima gegaan.” Het intensieve omscholingsprogramma duurde zo’n 5 maanden.

Data Protection Officiers

Vanaf 25 mei 2018 stelt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR) strengere eisen aan de wijze waarop met persoonsgegevens wordt omgegaan. Maar voor veel organisaties is het een uitdaging om aantoonbaar compliant te worden. De Functionaris Gegevensbescherming (FG) ook wel genoemd Data Protection Officer (DPO) helpt organisaties hierbij. Demont: “Een geschikte DPO’er is doorgaans 50 jaar of ouder, heeft een WO of HBO werk- en denkniveau, meerjarige bedrijfservaring, adviesvaardigheden, politiek inzicht en organisatiebewustzijn. Dit profiel komt veel overeen met dat van werkzoekenden, waaronder veel senior communicatieadviseurs, IT-projectmanagers, bedrijfskundigen en juristen.”

Om te voorzien in het tekort aan DPO-ers is Computrain vorig jaar de samenwerking aangegaan met The Privacy Factory om gekwalificeerde professionals op te leveren. Gedurende een leerwerktraject van 6 maanden (2 maanden theorie en 4 maanden praktijkperiode) zijn werkzoekenden gezocht, omgeschoold en begeleid naar een functie als DPO’er. Hierbij is de subsidieregeling van CA-ICT ingezet om het voor werkgevers extra interessant te maken

Vanaf 2017 tot zomer 2018 zijn circa 300 DPO’ers omgeschoold via het traject. “Meer dan de helft is ouder dan 54 jaar en 87% van hen is in loondienst of is ZZP’er aan de slag.” In het najaar 2018 zijn twee nieuwe leerwerktrajecten gestart waaraan zo’n 50 DPO’ers zijn begonnen. “Nieuw dit najaar is een vergelijkbaar leerwerktraject maar dan gericht op Blockchain Technologie”, vertelt Demont.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.