Overslaan en naar de inhoud gaan

'Computersysteem douane faciliteert fraude'

Douaniers door het hele land kunnen in het systeem gegevens van andere locaties wijzigen of manipuleren, claimt advocaat Ruud van Boom in de rechtbank in Rotterdam.
Douane Rotterdam
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Advocaat van Boom verdedigt de douanier Gertie V, die wordt beschuldigd van de invoer van drugs, corruptie en schending van de geheimhouding over een periode van 5 jaar.

De verdachte zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Volgens zijn advocaat is V het slachtoffer van een 'rammelend systeem' en de manier waarop het douanepersoneel er mee omgaat. Zo zou het gebruikelijk zijn dat medewerkers elkaars inlogcodes gebruiken.

Van Boom wil ook CDA-parlementariër Pieter Omtzigt als getuige in de zaak opvoeren. Omtzigt heeft in het kader van andere corruptiezaken gesproken met verschillende douaniers. Daaruit blijkt dat de leiding bij de douane medewerkers verbiedt te spreken over de problemen met het computersysteem.

Het computersysteem ligt al langer onder vuur

In november 2016 meldde het AD al dat de douane in Rotterdam als gevolg van computerstoringen containers zonder controle laat passeren. Vooral ladingen met verse waar zoals fruit en planten uit Zuid-Amerika konden daardoor ongezien het land in. Dit speelt drugscriminelen in de kaart. De douane leiding bevestigde destijds de storingen, maar sprak regen dat risicoladingen ongecontroleerd bleven. De selectie zou tijdelijk handmatig gebeuren en daardoor meer tijd in beslag nemen.

Dat werd echter door medewerkers van logistieke bedrijven tegengesproken. De aangifte van binnengekomen containers moest per e-mail worden gedaan. De goedkeuring kwam echter vaak binnen enkele minuten terug. Veel te kort volgens de logistiek medewerkers om een goede handmatige controle op de inhoud te kunnen doen. De Rotterdamse douane zou door onderbezetting onder hoge druk het werk nauwelijks aankunnen.

Verdachte wist van zwakke plekken

Van Boom vindt dat het hele systeem van de douane onder de loep moet worden genomen in het belang van de maatschappij. Het Openbaar Ministerie verwerpt de eis van de advocaat om een onderzoek te starten. Die zou slechts zijn ingegeven om de aandacht van de verdachte af te leiden. Hoewel V. een gewaardeerde en hardwerkende collega was volgens teamgenoten, vindt het OM dat V. juist door zijn inzet en kennis van het systeem gemakkelijk gebruik kunnen maken van de zwakke plekken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in