Computers worden sneller met nanolasers

6 augustus 2009
Een gecombineerd team van de Arizona State University en de TU Eindhoven heeft een doorbraak bereikt bij het maken van lasers op nanoschaal. Deze onderdelen kunnen optische communicatie tussen chips versnellen.

De onderzoekers willen zeer kleine lasers maken, die op een chip meegebakken kunnen worden en zo een optische bus kunnen vormen. Hoe kleiner de lasers zijn, des te meer kunnen er op de chip worden aangebracht. Optische verbindingen op een chip werken een stuk sneller dan de nu gebruikte metalen verbindingen.

Het team in Eindhoven staat onder leiding van professor Martin Hill, aan de overkant van de oceaan wordt het werk begeleid door Cun-Zheng Ning van de School of Electrical, Computer and Energy Engineering. Dit is een onderdeel van de universiteit van Arizona. De onderzoekers hebben inmiddels aangetoond dat de oude vuistregel, dat lasers niet kleine kunnen zijn de helft van de golflengte van het uitgestraalde licht, onjuist is. Een laser met een golflengte van 1500 nanometer kon volgens de oude denkwijze dus niet kleine zijn dan 750 nanometer.

Een nieuwe aanpak laat zien, dat die beperking omzeild kan worden. De lasers worden niet meer gemaakt uit puur halfgeleidermateriaal, maar uit een sandwich van halfgeleiders en metalen zoals goud en zilver. Die combinatie zorgt ervoor dat laserlicht wordt opgewekt in een veel kleinere component dan vroeger voor mogelijk werd gehouden.

De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Optics Express, 17e jaargang nummer 13. Dit blad is deze week verschenen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.