Computers Australische bewindslieden gehackt

29 maart 2011
De pc's van zeker 10 ministers van de Australische regering Gillard zijn gehackt. De Chinese inlichtingendienst is mogelijk verantwoordelijk.

De regeringscomputers zijn mogelijk al een maand lang getapt. Zo zouden de hackers enkele duizenden e-mails hebben bekeken. Het probleem zit volgens ingewijden in het wachtwoordbeleid binnen de Australische overheid. De gekozen wachtwoorden zijn te makkelijk te kraken. Een recent onderzoek van de Australian National Audit Office geeft aan dat 10 procent van de wachtwoorden in het departement van Gillard 'met bruut geweld binnen een uur te kraken is'.

Deze week stond in Nederland eveneens het wachtwoordbeleid van ministers ter discussie nadat de voicemailboxen van Vodafone af te luisteren waren doordat het default wachtwoord niet was veranderd.

Vingers wijzen naar Chinese betrokkenheid
Minstens vier bronnen binnen de overheid wijzen de Chinese inlichtingendienst aan als een van de belangrijke verdachten van de computerinbraak, volgens de Sydney Morning Herald. De Chinese overheid zou op zoek zijn naar informatie over de Australische mijnbouw. Australië heeft een aantal grote projecten in voorbereiding. Het al dan niet doorgaan kan grote consequenties hebben in de regio.

Gillard geeft geen commentaar
Onder de gehackte pc's zitten die van premier Julia Gillard en die van de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie. De regering van premier Gillard wil geen commentaar geven op de gebeurtenis omdat "over zaken van veiligheid en inlichtingendiensten nooit commentaar wordt gegeven", zei landsadvocaat Robbert McClelland in een verklaring.

De Australische regering maakt gebruik van twee typen netwerken, een parlements emailnetwerk en een departementaal netwerk. Het eerste is gehackt. Dit parlementsnetwerk is minder goed beveiligd dan het departementaal netwerk, maar wordt ook niet voor hoogvertrouwelijke communicatie gebruikt.

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.