Beheer

Netwerken
rolmaat

Complexiteit van een netwerk is meetbaar

© www.freeimages.co.uk,  www.freeimages.co.uk
18 oktober 2013

Tapestry werkt met een speciaal algoritme, de Bailey-Grossman Equation, dat genoemd is naar de beide uitvinders; Stuart Bailey zelf en Robert Grossman, professor aan de Universiteit van Illinois in Chicago. De uitkomst is een getal, de Netwerk Complexiteits Index (NCI).

“Ik werk al heel lang samen met Grossman”, zegt Bailey. “Ons idee was een formule te maken die op basis van het aantal eindpunten in een netwerk en de interactie tussen die eindpunten een complexiteitsfactor berekent.” Vroeger werd vooral gekeken naar het aantal knooppunten in een netwerk, zoals systemen, routers en switches. Dat aantal moest een maat zijn voor de complexiteit. Bailey: “Dat was een mooie gedachte, maar in de praktijk gaat het niet altijd op. Al heb je een netwerk met 100.000 sensoren, als die niets anders doen dan steeds met dezelfde server communiceren om een datapakketje af te leveren, dan is dat nauwelijks complex. Een ander netwerk, met 50 werkstations, die doorlopend met elkaar en met de server communiceren is veel complexer. Uit ons algoritme komt dat verschil naar voren.”

Het rekenschema wordt gevoed met het aantal knooppunten in het netwerk, het aantal eindpunten en de verbindingen tussen die punten. Bailey: “Het gaat ook om directe verbindingen en getrapte verbindingen. Bij die laatste communiceert een punt via een aantal andere punten. Hoe langer die wegen zijn, des te complexer wordt het netwerk.”

“Het doorgronden van de complexiteit is geen overbodige luxe in een tijd waarin BYOD en the Internet of Things voor de deur staan”, stelt Bailey. Door het toevoegen van nieuwe eindpunten (door werknemers meegebrachte eigen apparatuur) wordt het netwerk steeds complexer. En hoe complexer, des te ingewikkelder en duurder het beheer van de infrastructuur wordt.

Onwetendheid

Een netwerkbeheerder heeft vaak wel een idee van de complexiteit, maar dat is meer gevoelsmatig. Een term als ‘redelijk complex’ of ‘aanzienlijk complex’ zegt niet zoveel. “Vandaar de ontwikkeling van een hulpmiddel, waarmee de complexiteit in een getal kan worden uitgedrukt. Dan weet de beheerder tenminste waar hij over praat. Het geeft hem ook de mogelijkheid om de evolutie van de complexiteit in de gaten te houden, door na verloop van tijd weer een meting te doen. Hij kan dan zien hoeveel complexer zijn netwerk is geworden”, zegt Bailey.

Vergelijkbaar

De meetmethode is niet afhankelijk van de vorm van het netwerk en de apparatuur die er in staat. “Via de NCI kunnen we dus hoogst verschillende netwerken vergelijken. Bijvoorbeeld de infrastructuur van een petrochemisch bedrijf met dat van een grote bank. Veel nuttiger is echter een vergelijking over de tijd. Als een beheerder ziet dat de NCI van zijn netwerk in een jaar tijd verdubbelt, dan moet hij zich toch eens achter de oren krabben en kijken of het allemaal wel goed gaat”, meent Bailey.

Hoe Tapestry werkt

De software krijgt informatie over het netwerkverkeer, zonder de inhoud daarvan. Vergelijk het met een telefooncentrale, waar je alleen maar te weten komt wie met wie belt, wanneer dat gebeurt en hoe lang. De inhoud van de gesprekken is onbelangrijk. Die gegevens zijn bepalend voor de complexiteit van het netwerk.

De beide bovenstaande netwerken lijken even complex, maar in de topologie links is vooral sprake van lokale communicatie. Het netwerk rechts heeft verkeersstromen die veel grotere afstanden overbruggen. Daarom is de NCI van het rechter netwerk groter dan die van het linker, hoewel het aantal knooppunten vrijwel gelijk is.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!