Communiceren verandert met bereikbaarheidsinformatie

3 oktober 2008
Twee standaarden, SIMPLE en XMPP, brengen daar verandering in. De consequenties komen op 10 oktober aan de orde op het congres ‘Future of Presence’, georganiseerd door onder meer de ISOC in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Stel je voor dat je dergelijke informatie straks overal beschikbaar hebt omdat al die verschillende systemen hun presence-infomatie uitwisselen. Je kunt dan bijvoorbeeld op je mobiel al zien of jouw oproep wel gelegen komt bij je vrienden of collega’s nog voordat je besluit de dial-toets in te drukken. Daarmee benadert de communicatie op afstand steeds meer het contact dat je hebt als je in dezelfde ruimte bent. Je ziet of iemand druk bezig is, aan de telefoon is, in gesprek is met iemand of juist zit te wachten op het gesprek.” Dit zegt een van de sprekers, Robert Sparks, voorzitter van de IETF-standaardencommissie SIMPLE, in een voorbespreking van het evenement. SIMPLE is een acroniem voor SIP Instant Messaging and Presence Leveraging Extensions. SIP is het protocol waarmee onder meer internettelefoongesprekken worden opgezet.

De SIMPLE-standaard regelt de uitwisseling tussen verschillende systemen die nu al presence-informatie bieden. De standaard beschrijft bovendien uitbreidingen. Zo is er de mogelijkheid categorieën aan de buddylist toe te voegen waarmee kan worden aangegeven tot welk detailniveau van de informatie iemand toegang heeft. Sparks: “Je zou je vrouw in staat kunnen stellen exact weer te geven wat je doet, terwijl een vriend of collega alleen ziet dat je bezet bent.” De tweede standaard waarop Sparks zijn toekomstvisie ent, is XMPP. Dit is een open, op XML-gebaseerd instant messaging-protocol dat onder meer al de basis vormt van onder meer Jabber en GoogleTalk.

Met de nieuwe vormen van presence-informatie ontstaan geheel nieuwe vormen van online communicatie en signalering. Sparks: “Je kunt bijvoorbeeld een abonnement op een voorraadlijst van iets dat je vaak nodig hebt, in je buddylist opnemen. Zo heb je altijd inzicht in de voorraad. Met een klik op de link in je buddylist krijg je gelijk de dienstdoende voorraadbeheerder aan de lijn.”

Voordat het beeld dat Sparks schetst werkelijkheid wordt, moeten echter wel alle netwerken en apparatuur de standaarden ondersteunen. Alle grote producenten zijn echter zeer actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze standaard, vertelt Adrian Georgescu. Hij is eveneens spreker op het congres en oprichter van AG Projects, een producent van SIP-gebaseerde software. Hij zegt dat veel fabrikanten al proefversies van de standaard hebben geïmplementeerd. De adoptie van de definitieve standaard kan dan ook vlot verlopen, verwacht hij, en zou met vijf tot zes jaar kunnen zijn voltooid.

SIP heeft geen goede naam als standaard door de vele interpretaties en de talloze uitbreidingen die producenten erop hebben gemaakt. Sparks verwacht echter dat die situatie snel verandert. De ETSI-standaardenorganisatie houdt nu elke vier maanden SIP-Interoperability Test (SIP-IT)-evenementen waar de technici van verschillende producenten experimenten uitvoeren met een mix van apparatuur van de deelnemers.

Georgescu vergelijkt de status van ‘presence’ met de eerste vormen van e-mail. “Ook toen bestonden er vele ‘eilanden’, doordat systemen niet in staat waren berichten uit te wisselen. Uiteindelijk is de druk op de industrie zo groot, dat door het toepassen van standaarden, die eilanden ook aan elkaar worden gekoppeld.”

De belangrijkste obstakels bij het massaal gebruik van de open presence-standaarden zitten volgens Sparks in het optimaliseren van het verkeer tussen verschillende systemen. De uitwisseling van presence-informatie werkt nu, maar vergt nog relatief veel overheadverkeer. Bovendien is er veel werk te doen aan het bekendmaken van de mogelijkheden van presence en uitleggen hoe het werkt, zegt Sparks.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!