Communicatie nog lang niet ‘unified’

6 mei 2011

De markt wordt gedomineerd door Microsoft, dat ruim de helft van de organisaties als klant heeft. De rest van de markt is sterk gefragmenteerd.

Videoconferencing kan onderdeel zijn van unified communications, maar losse videoconferencingoplossingen zijn een stuk gangbaarder. Een op de zes organisaties heeft die in gebruik. Marktleider is Polycom, met 35 procent van de markt. Cisco volgt dankzij de overname van Tandberg op korte afstand met 32 procent.

Bij elkaar opgeteld is Cisco nipt marktleider in het segment unified communications en videoconferencing, met een aandeel van 28 procent. Polycom levert ongeveer een kwart van de oplossingen, en Microsoft is goed voor een aandeel van 22 procent.

Microsoft aan kop

Grafiek-1

De unified-communications­oplossingen van Microsoft zijn het meest in gebruik. Vooral grote bedrijven maken vaak gebruik van Microsoft. Cisco is in alle segmenten ongeveer gelijkelijk vertegenwoordigd. Mitel is vooral sterk bij middelgrote ondernemingen (14 procent) en in het publieke domein (12 procent).

Volop ruimte voor groei

Grafiek-2

Unified communications speelt bij bedrijven met weinig geautomatiseerde werkplekken nauwelijks een rol. Maar ook bij grotere bedrijven valt er voor de leveranciers een wereld te winnen. De penetratie komt nergens boven de 7 procent.

Videoconferencing meer in zwang

Grafiek-3

Losse videoconferencing is meer in trek dan een volledige unified-communications­oplossing. Er is een duidelijk verband met omvang. Bij vestigingen met 50 tot 100 medewerkers ligt de penetratie op 11 procent, bij 100 tot 200 medewerkers op 15 procent, bij 200 tot 500 medewerkers op 20 procent, bij 500 tot 1.000 op 26 procent en bij locaties met meer dan 1.000 medewerkers op 37 procent.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!