Commentaar: Verschuivend front

18 februari 2011

Het is een uiting van herwonnen zelfvertrouwen dankzij de deal die Microsoft met Nokia sloot. Windows Phone 7 is vanaf nu het belangrijkste softwareplatform voor de nog steeds grootste producent van mobieltjes. De waarde daarvan voor Microsoft staat buiten kijf.

Het is echter de vraag of Ballmer het strijdtoneel niet wat te krap ziet. Hij maakte namelijk totaal geen melding van HP en diens webOS. Zeker, dat platform moet zich op de smartphonemarkt nog bewijzen, net als Windows Phone 7 trouwens. Maar webOS houdt wel een belofte in: behalve op tablet en smart­phone wil HP het ook naar de pc brengen. Met zo’n platform kan HP zijn klanten apparaten voor verschillende doeleinden bieden die beter en makkelijker op elkaar aansluiten en op uniforme wijze te bedienen zijn. De waarde daarvan voor de klant - en dus de commerciële potentie - zijn ook Apple en Google niet ontgaan. Steve Jobs sprak vorig jaar al over integratie van het iOS voor iPhone en iPad en het besturingssysteem voor de Mac. En Google heeft een x86-team werken aan een versie van Android voor Intel-pc’s.

Dergelijke initiatieven kunnen via een omweg gaan knagen aan de dominante positie van Windows. Eerst thuis, omdat consumenten kiezen voor het gemak van één platform. En langs die weg ook in bedrijven, omdat medewerkers met hun non-Windows-thuis-pc aansluiting verwachten op bedrijfssystemen. Windows houdt dan op termijn op de voor de hand liggende keus te zijn.

Microsoft heeft eerder aangegeven dat het werkt aan een versie van Windows voor ARM-processors. Die zou op mobiele apparaten kunnen draaien. Maar of die variant ook op pc’s draait, is onduidelijk. De nadruk die Ballmer in Barcelona legde op Windows Phone 7 roept in ieder geval de vraag op of Microsoft straks voldoende snel kan schakelen als het front zich wijzigt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!