Commentaar: .stupid

4 maart 2011

Het world wide web kent op dit moment al zo’n 270 topdomeinextensies, waaronder behalve landencodes zoals .nl en .fr ook enkele tientallen generieke domeinen zoals .com, .info en .org. Ondanks die weelde wordt er gevochten om bepaalde subdomeinen en wordt het onder bepaalde topdomeinen steeds moeilijker om betekenisdragende subdomeinnamen te verzinnen die nog vrij zijn. Goede reden om wat meer ruimte te creëren.

Los van deze praktische overweging, heeft het er op z’n minst de schijn van dat er voor ICANN nog iets meespeelt. De doorlopend armlastige non-profitorganisatie zou voornemens zijn voor het vestigen en beheren van een topdomein eenmalig 185.000 dollar en jaarlijks minstens 25.000 dollar in rekening te brengen. Prima als ook zo’n club z’n eigen broek wil ophouden, maar deze bedragen zijn voor veel kleinere bedrijven en non-profitorganisaties gewoon niet op te brengen.

Afgezien van het economisch discriminerende aspect van de aangekondigde prijsstelling, is er een nog veel fundamenteler punt te maken bij de verkoop van topdomeinen. Hoe valt het privaat monopolie op de URL’s onder .mensenrechten, .open, .renewable of (waarom niet) .sex te rechtvaardigen? Welk maatschappelijk belang is gediend bij .ibm, .ing of .berlusconi ?

Behoren topdomeinen niet een publieke aangelegenheid te zijn? Al was het alleen maar omdat verkoop van toprechten de economische benutting van de onderliggende adresruimte nodeloos inperkt. Als onder .com of .nl miljoenen organisaties hun ding kunnen doen, waarom zou je .mac dan aan één enkele partij gunnen?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!