Commentaar: Russische roulette

11 maart 2011

Tegen de achtergrond van die cijfers is moeilijk te begrijpen dat sommige Nederlandse bedrijven nog steeds Internet Explorer 6 gebruiken. Jazeker, dezelfde browser die begin vorig jaar al zijn onveiligheid bewees door een geslaagde inbraak op de computers van Google en dertig andere bedrijven. Het aandeel van IE6 in Nederland is nog steeds 2,6 procent, en vooral bedrijven maken er nog gebruik van: het aandeel van IE6 piekt tijdens kantooruren. Dat is ook niet zo vreemd: het is een bekend feit dat in het bedrijfsleven nog steeds applicaties gebruikt worden die niet overweg kunnen met modernere browsers, hoewel de opvolger van IE6 inmiddels al weer vierenhalf jaar op de markt is.

Een zekere nonchalance ten aanzien van beveiligingsrisico’s is in het geheel niet ongewoon, in het bedrijfsleven. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat slechts 8 procent van de organisaties die credit- en debitcardbetalingen accepteren, voldoet aan de beveiligingsnormen van de kaartuitgevers. 36 procent bleek daar zelfs willens en wetens niet aan te voldoen.

Het goede nieuws voor deze bedrijven is dat wet- en regelgeving in geval van dataverlies minder strenger zijn, in Nederland. Nog wel. Maar dat neemt niet weg dat een incident duur kan uitpakken. Natuurlijk, incidenten zijn schaars. Maar bij een incident lopen de kosten al snel hoger op dan de besparingen van het niet vervangen van verouderde applicaties of van het er de kantjes aflopen bij beveiligingsvoorschriften.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!