Commentaar: Overname met vraagtekens

26 november 2010

Dat Novell in andere handen overgaat, wekt op zichzelf geen verbazing. Ooit was Novell ’s werelds grootste leverancier van netwerksoftware in de vorm van NetWare. Maar de tijden zijn veranderd. De leverancier van producten als SUSE Linux en GroupWise zette zichzelf eerder dit jaar in de etalage na een te laag geacht bod van investeerder Elliott Associates.

Wat bevreemding wekt, is het gebrek aan informatie over de plannen met Novells producten en in het bijzonder over de rechten op Linux en Unix. Topman Ron Hovsepian verzekerde de ‘gewaardeerde klanten’ dat er voor hen niets verandert. Attachmate zal de oplossingen van SUSE Linux ‘verder versterken’, verzekerde hoogste baas Jeff Hawn.

Wat er intussen gebeurt met de maar liefs 822 patenten waarvan het Microsoft-vehikel CPTN zich meester maakt, is volstrekt duister. De opensourcegemeenschap houdt alvast de adem in. Zo is niet duidelijk of ook de rechten op Unix en Linux onder de deal vallen. Volgend jaar loopt een overeenkomst tussen Microsoft en Novell af. De vrees bestaat dat Microsoft het daarna Linux-gebruikers behoorlijk lastig kan gaan maken.

De vraag is ook hoe het relatief kleine Attachmate aan het geld komt voor de overname.
Speculaties doen de ronde dat Microsoft achter de schermen een rol speelt. Sommigen zien in de overname een meesterzet van Microsoft om SUSE, na Red Hat de grootste Linux-distributeur, uit handen van virtualisatiekampioen VMware te houden.

Kortom: vragen alom. Vooral Microsoft doet er goed aan zo snel mogelijk openheid van zaken te geven over zijn bedoelingen met de kroonjuwelen van Novell.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!