Commentaar: Het nut van supercomputers

4 juni 2010

Op een groot symposium dat vorige maand werd gehouden in Barcelona vertelde een van de wetenschappers dat hij de vraag had gekregen: “Jullie hebben van die snelle computers en jullie kunnen niet eens berekenen waar die gelekte olie in de Golf van Mexico gaat aanspoelen”? Aan dat probleem wordt inmiddels gewerkt. En ook de computerindustrie is bezig met nieuwe projecten om de ‘Chinese dreiging’ buiten de deur te houden. Maar dan nog de terechte vraag van de gewone man, wat hij in vredesnaam aanmoet met al die snelheid?

Toegegeven, de intrinsieke snelheid zal geen effect op hem hebben. Maar de achterliggende techniek gaat wel degelijk voordelen opleveren. Hedendaagse supercomputers gebruiken GPU’s - grafische processors – om lange reeksen getallen parallel te verwerken. In de supers wordt gewerkt met clusters van zeer veel processors, maar de techniek kan ook op kleinere schaal worden toegepast. Intel en AMD zien dat in en hebben hun plannen op GPU-gebied in een hogere versnelling gezet.

De industrie wordt als het ware geprikkeld door de ontwikkelingen op hoog niveau en dat leidt tot nieuwe producten. En dat zijn de dingen waar de gewone man wel degelijk van kan profiteren, mogelijk volgend jaar al – als de producenten van chips hun plannen waarmaken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!