Commentaar: Exitstrategie

1 oktober 2010

Deels omdat de producten waar het specialisme betrekking op had, verdwenen zijn. Maar vaak ook omdat inzet van IT de taken overbodig maakte. Wie kent er nog een ponstypist(e)? Of de desktop operator? Met medewerkers voor data entry kon men vroeger kantoorzalen vullen. Bij softwareontwikkeling zijn tal van specialismen geheel of bijna geheel verdwenen. En hoeveel toekomst heeft de Netware-specialist?

Het volgende beroep dat zijn perspectief lijkt te verliezen, is dat van beheerder. De schuldige: cloud computing. Dat cloud computing besparingen oplevert, wordt door bedrijven die er geld mee denken te verdienen al bij herhaling luid geroepen. Maar Bob Muglia, president van Microsofts Server and Tools-divisie, heeft nu ook eerlijk benoemd waar het voordeel gehaald wordt. Dat is niet bij betere benutting van hardware, of consolidatie van veel werklasten op grote, efficiënte servers. “Als wij de services voor onze klanten op onze systemen draaien, gaan de personeelskosten bij onze klanten naar beneden. Op een manier die deze industrie niet eerder heeft meegemaakt”, zei Muglia. De cijfers die hij noemt zijn veelzeggend: voor zijn clouddiensten heeft Microsoft tweeduizend tot vierduizend servers per beheerder draaien. Microsoft-klanten halen vijftig tot honderd servers per beheerder. En dan heeft Muglia het alleen over de systeembeheerders. Ook in applicatie- beheer zullen banen vervallen, als toepassingen online gaan.

Voor beheerders luidt Muglia nu de klok. Het wordt voor hen tijd om zich te bezinnen op hun toekomst in IT, en afspraken te maken met hun directie over her- of bijscholing voor het moment dat hun bedrijf de IT-infrastructuur naar de cloud brengt. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Want de geschiedenis leert dat het moeilijk overstappen is naar de nieuwe beroepen die de IT ook steeds weer creëert.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!