Commentaar: Do no Google

29 oktober 2010

‘Do no evil’ houdt Google zijn medewerkers voor. Maar over wat eigenlijk wel of niet ‘evil’ is, daarover lijkt men in Mountain View, Californië, de gedachten nog niet helemaal te hebben bepaald. Persoonlijke gegevens van willekeurige burgers uit hun wifi-kanalen extraheren? Via een keten van postbusmaatschappijen jaarlijks voor meer dan een miljard (!) dollar aan winstbelasting ontwijken? Je gebruikers, afhankelijk van hun geografische locatie, op gelijke zoekopdrachten verschillende resultaten presenteren? Zonder dat te melden?

Oké, niemand is verplicht Google te gebruiken. Er zijn goede alternatieven. De praktijk is echter dat veruit de meeste mensen als vanzelfsprekend met Google werken. Het is bij veel browsers de standaardzoekmachine. In spreektaal is ‘even googelen’ inmiddels al synoniem voor opzoeken op internet.

Weinigen kiezen voor Google, velen gebruiken het. Dat gold indertijd ook voor Microsofts browser Internet Explorer. Voor de Europese autoriteiten was dat toen een reden om maatregelen te nemen. Wordt het niet eens tijd ook Google onder de mededingingsloep te leggen?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!