Commentaar: Diskwalificatie

5 november 2010

Zij vormen oneerlijke concurrentie voor de commerciële omroepen, kranten en nieuwsdiensten op het internet door met belastinggeld risicoloos hun nieuwsvoorziening op internet in de lucht te houden.

Van Miltenburg kreeg bijval van de PVV en van diverse uitgevers. Zo ook die van het Nederlands Dagblad, de krant waarin Van Miltenburg uitlegde dat het kabinet al in de regeringsverklaring heeft vastgelegd dat de publieke omroep de online activiteiten moet staken.

In het regeerakkoord staat dat “de publieke omroepen zich beperken tot audiovisuele taken”.

CDA-mediaminister Marja van Bijsterveld zou nu werken aan een verdere invulling van de betreffende passage. Gelukkig heeft het CDA al aangegeven dat de partij niet wil dat het omroepbestel terug moet naar ‘het stenen tijdperk’.

De VVD en PVV maken in ieder geval duidelijk niet te begrijpen hoe de moderne maatschappij in elkaar steekt. Internet is een onlosmakelijk onderdeel geworden van de maatschappelijke communicatie. Hoe kan een woordvoerder van een politieke partij het begrip ‘audiovisuele taken’ gebruiken en beweren dat internet daar niet toe behoort? Live streaming radio van de verschillende publieke zenders, onafhankelijke mobiele nieuwsvoorziening, Uitzending Gemist, aanvullend audio- en videomateriaal bij journaals en programma’s, nieuwsvoorziening via Twitter, zijn blijkbaar verworvenheden van internet waarvan het VVD en de PVV de waarde nog niet hebben ontdekt.

Zorgelijker is dat de politici van deze regeringspartijen blijkbaar het idee hebben dat organisaties in dit tijdsgewricht nog bestaansrecht hebben zonder internet als kanaal naar de doelgroep. Daarmee rijst ook de vraag of zij de rol die ICT op de socio-economische ontwikkelingen heeft, wel op waarde schatten. Het voorval onderstreept nog maar eens de zorgen over een gebrek aan IT-visie in het regeerakkoord van dit kabinet die al eerder in deze kolommen werd geuit.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!