Commentaar: Desktop op dieet

27 februari 2009
Testers van CRN constateerden dat wat oudere hardware zich makkelijk van Windows XP naar Windows Vista laat opwaarderen, maar dat de stap voorwaarts naar Windows 7 een brug te ver is: op drie jaar oude laptops die aan de Vista-specificaties voldoen, kregen ze Windows 7 niet aan de praat. Alleen op moderne hardware gaat die tweede stap van een leien dakje.

Toegegeven, het gaat nog om een bètaversie van Windows 7. Maar het lijkt er toch op dat ook de upgrade naar Windows 7 weer de nodige hoofdbrekens gaat opleveren. Op zijn minst zal vooraf opnieuw een grondige inventarisatie van de aanwezige pc’s en hun componenten gemaakt moeten worden, en extra investeringen in de pc’s zijn vast ook onvermijdelijk. In eerste instantie lijkt het dus aan te raden om vooralsnog het vizier op Windows Vista te richten, en Windows 7 voorlopig te vergeten.
Maar wellicht is de belangrijkste suggestie van de test dat het hoog tijd wordt om alternatieven te onderzoeken. Mogelijk in de vorm van software as a service-constructies, zoals Googles online-applicaties.

Maar wellicht liever nog via servergebaseerde virtuele desktops: volwaardige desktopgebruikers­omgevingen die op een server draaien en van afstand via een browservenster benaderd worden. Bij die laatste optie houdt men immers zelf de volledige controle over de beschikbare functionaliteit en de bedrijfsgegevens, en ook over de gewenste beschikbaarheid van de systemen. Terwijl men in één moeite door flexibiliteit kan in-bouwen in de apparaten waarmee de medewerkers hun kantoorfunctionaliteit benaderen. Het lijkt hoe dan ook tijd om afscheid te nemen van de ‘fat client’, nu de leverancier die daar zijn fortuin aan te danken heeft, na al die jaren van marktdominantie nog steeds niet voor een soepele upgrade kan zorgen.

Jelle Wijkstra is adjunct-hoofdredacteur Automatisering Gids
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!