Beheer

Security

Commentaar: Demp de put liever nu vast

5 augustus 2011

In 2012 volgt de oprichting van het Nationaal Cyber Security Centrum. Daar wordt ‘tactische en operationele kennis en expertise uit publieke en private hoek bijeen gebracht om inzicht te geven in ontwikkelingen, dreigingen en trends, en ondersteuning te bieden bij incidentafhandeling en crisisbesluitvorming op het gebied van digitale veiligheid’. Mooie voornemens. Maar het klinkt allemaal vrijblijvend. En vrijblijvendheid, dat is niet meer genoeg.

De Security Business Innovation Council constateerde eerder deze week dat het niet de vraag is of, maar wanneer een bedrijf slachtoffer wordt van pogingen tot bedrijfsspionage via cyberspace. “Het is een erg intelligente, goed uitgeruste en effectieve vijand die erg goed is in wat hij doet “, zegt Roland Cloutier van de SBIC.

Cloutier noemt de vijand niet. Maar een raport van McAfee suggereert sterk dat China in ieder geval één van de vijanden is. McAfee constateerde 72 soms langdurige hacks. De slachtoffers, waaronder Taiwan, de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen, en – in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2008 in Bejing – de systemen van het Internationaal Olympisch Comité vormen de ‘smoking gun’. Het is ook niet voor het eerst dat China in verband wordt gebracht met cyberspionage.

Als doelgericht door een land met de faciliteiten die China ten dienste staan gespeurd wordt naar beveiligingslekken, kun je moeilijk meer volhouden dat bescherming een verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf is. Hopelijk verleidt de actualiteit de Cyber Security Raad ertoe ‘ongevraagd’ te adviseren, dat het kabinet investeert in een cyberdefensie die in actie kan komen voordat de noodzaak van incidentafhandeling zich voordoet.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!