Colossus herrijst

16 november 2007

Na jarenlange inspanning is één van de eerste werkende computers gereconstrueerd: de machine waarmee de Britten in de Tweede Wereldoorlog codeberichten van de Duitsers decodeerden. Initiatiefnemer Tony Sale van het National Museum of Computing is er veertien jaar mee bezig geweest. Het was een moeizame klus; Sale had de beschikking over niet meer dan één werktekening en een aantal foto's van de Colossus. Na de Tweede Wereldoorlog liet de Britse regering alle gebouwde apparaten - er zijn uiteindelijk tien steeds krachtiger versies gebouwd - en werktekeningen uit veiligheidsoverwegingen vernietigen.

De herbouwde Colossus

Bron: BBC

De Colossus kon berichten ontcijferen die versleuteld waren met het Lorenz SZ42-codeerapparaat. De Duitsers meenden dat dit apparaat volledig willekeurige versleuteling toepaste, maar dat bleek bij nadere analyse niet het geval. Via statistische analyse was het mogelijk te achterhalen wat de inhoud van onderschepte versleutelde berichten was. Daardoor waren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog veel van de activiteiten van het Duitse leger bij de Britten bekend. Dat zou de oorlog met anderhalf jaar bekort hebben.

Het National Museum of Computing heeft een wedstrijd georganiseerd waarin de herbouwde Colossus het opneemt tegen hedendaagse computers bij het ontcijferen van met de Lorenz SZ42 gecodeerde berichten. Dat blijkt geenszins een gelopen race. "Een Colossus-emulatie op een Pentium 2-computer heeft er ongeveer evenveel tijd voor nodig als de echte", zegt Sale. "Dat heeft ook te maken met het feit dat de Colossus gebouwd is met als enige doel het ontcijferen van gecodeerde berichten." Om de Colossus te verslaan zullen pc's dus uit een ander vaatje moeten tappen.

Een uitgebreide schets van de herbouwde Colossus en de werking ervan is te vinden op de website van de BBC. (Jelle Wijkstra)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!