Beheer

Governance
Tweede Kamer spreekgestoelte

'Coalitiepartijen eens over wijziging Wiv'

Referendum heeft toch effect gehad op de invulling van de nieuwe inlichtingenwet (wiv)

© CC BY-SA 2.0,  risastla
5 april 2018

Referendum heeft toch effect gehad op de invulling van de nieuwe inlichtingenwet (wiv)

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over een wijziging van de inlichtingenwet. Dat melden bronnen rond de coalitie aan het ANP. Tijdens een raadgevend referendum vorige maand stemde een meerderheid tegen de wet.
De Wet op de Inlichtingen -en Veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in, maar er wordt dan ook al gewerkt aan een wetswijziging op twee punten. De zogenoemde 'sleepnetfunctie' wordt ingeperkt net als het delen van data met buitenlandse diensten, aldus ingewijden. Er wordt vermoedelijk ook nog gekeken naar de bewaartermijnen van gegevens door de inlichtingendiensten.te komen.

De wetswijziging zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. De leiders van de vier regeringspartijen bespraken de aanpassingen aan het eind van de donderdagmiddag. Premier Mark Rutte zei na afloop ,,snel een besluit te kunnen nemen".

De Wiv is vooral een gevoelig onderwerp voor D66. Die partij was tegen de wet voordat ze toetrad tot het kabinet. De drie andere partijen steunden de wet. CDA-leider Sybrand Buma zei vorig najaar nog dat het kabinet een afwijzing in het referendum zou negeren.

Buma wilde die uitspraak na het referendum niet herhalen. Hij zei toen dat het aan het kabinet was "om te beslissen wat het gaat doen". Oppositiepartijen riepen na het bekend worden van de uitslag van de volksraadpleging om aanpassing van de Wiv.

Wet hoeft niet in de prullenbak

Ook de partijen die campagne voerden tegen de wet, willen niet dat deze helemaal van tafel gaat. Zij pleiten wel voor aanpassingen, onder meer waar het het delen van informatie met buitenlandse geheime diensten betreft en bewaartermijnen van data.

Een krappe meerderheid (49,4 procent tegen 46,5 procent) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten AIVD en MIVD ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.

Het referendum over de Wiv was het tweede 'raadgevend referendum'. Het eerste ging over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Ook dat werd gewonnen door de tegenstanders. Het kabinet kwam toen met een bijlage bij de wet aan de grootste bezwaren van de nee-stemmers tegemoet.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.