Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitie weerspreekt conclusies staatssecretaris over complexiteit DDoS

Staatssecretaris Mona Keijzer stelde gisteren in antwoord op Kamervragen dat het wel meevalt met de toename in complexiteit van DDoS-aanvallen. Het zou alleen om intensievere aanvallen gaan waar met een betere onderlinge signalering tegen kan worden opgetreden.
NBIP-logo

Met name tegen de conclusie dat de DDoS-aanvallen niet complexer worden, maakt de directeur van de Nationale Bdeheersorganisatie Internet Providers (NBIP) - Octavia de Weerdt - bezwaar. Staatssecretaris Mona Keijzer baseerde haar antwoord op gegevens van de NBIP.

"Het klopt dat de staatssecretaris heeft gevraagd naar cijfers en specifiek naar de situatie met betrekking tot de aanvallen op internetaanbieders. Wij hebben een algemeen rapport over de situatie in 2019 en nog een in september uitgebracht naar aanleiding van de toegenomen aanvallen op ISP's. Het klopt dat die niet heel complex waren. Die zien we al 5 jaar. Maar het is dan jammer dat daaruit zo'n algemene conclusie wordt getrokken."

De Weerdt zegt dat er wel degelijk zorgen zijn over aanvallen op de hogere lagen in het communicatiemodel, met name op applicatieniveau. Die toename is ook waar hoogleraar hoogleraar Internet Veiligheid Aiko Pras deze week voor waarschuwde.

Daarom is informatie-uitwisseling over incidenten zo belangrijk, benadrukt De Weerdt. "We moeten toe naar patroonherkenning zodat we een systeem kunnen opzetten vergelijkbaar met wat nu al bestaat om virussen te herkennen en af te weren." Ze vindt dat er in Nederland veel aandacht is, bijvoorbeeld in de anti-DDoS-coalitie. Daarin werken een groot aantal organisaties samen, van banken tot universiteiten en telecombedrijven. "We lopen echt voorop ten opzichte van het buitenland met de opzet van een clearing house voor deze informatie."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in