Overslaan en naar de inhoud gaan

Coalitie van acht EU-landen voor snellere digitalisering overheid

Acht Europese landen, waaronder Nederland, zijn een samenwerking gestart om de digitale transformatie van de diverse overheden te versnellen.
BZK-minister Knops
© ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
ministerie van Binnenlandse Zaken en

Onder de naam Coalition of the Willing werken België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal de komende tijd samen aan de digitalisering van hun overheidsorganisaties. Voorzitter is Nederland.

Thema’s zijn mensgerichte inzet van artificiële intelligentie, digitale dienstverlening over grenzen heen, de ontwikkeling van digitale identiteit, data en open source en cybersecurity. Het doel van de coalitie is om gezamenlijk resultaten te boeken in de vorm van concrete oplossingen en van elkaar te leren.

In november moeten deze thema’s zijn omgezet in concrete vraagstukken waar weer concrete oplossingen voor moeten worden gevonden. Resultaten zullen ook met andere landen worden gedeeld.

Coronacrisis versnelt digitalisering

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Door de coronacrisis maakt de digitale transformatie van de overheid een versnelling door. Of het nu gaat om telewerken, communicatie op afstand, digitale dienstverlening aan burgers of digitale inspectie.” Hij hoopt met dit samenwerkingsverband sneller betere resultaten te bereiken “door de sterke kanten van ieder land te benutten. We leren door te experimenteren. “

De Coalition of the Willing zal onder voorzitterschap van Nederland tweemaal per jaar samenkomen om de voortgang en resultaten te bespreken. Het volgende overleg tussen de bewindslieden staat gepland voor december 2020.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in