Innovatie & Strategie

Governance
BZK-minister Knops

Coalitie van acht EU-landen voor snellere digitalisering overheid

Nederland is voorzitter

Raymond Knops © ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
6 oktober 2020

Nederland is voorzitter

Acht Europese landen, waaronder Nederland, zijn een samenwerking gestart om de digitale transformatie van de diverse overheden te versnellen.

Onder de naam Coalition of the Willing werken België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal de komende tijd samen aan de digitalisering van hun overheidsorganisaties. Voorzitter is Nederland.

Thema’s zijn mensgerichte inzet van artificiële intelligentie, digitale dienstverlening over grenzen heen, de ontwikkeling van digitale identiteit, data en open source en cybersecurity. Het doel van de coalitie is om gezamenlijk resultaten te boeken in de vorm van concrete oplossingen en van elkaar te leren.

In november moeten deze thema’s zijn omgezet in concrete vraagstukken waar weer concrete oplossingen voor moeten worden gevonden. Resultaten zullen ook met andere landen worden gedeeld.

Coronacrisis versnelt digitalisering

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Door de coronacrisis maakt de digitale transformatie van de overheid een versnelling door. Of het nu gaat om telewerken, communicatie op afstand, digitale dienstverlening aan burgers of digitale inspectie.” Hij hoopt met dit samenwerkingsverband sneller betere resultaten te bereiken “door de sterke kanten van ieder land te benutten. We leren door te experimenteren. “

De Coalition of the Willing zal onder voorzitterschap van Nederland tweemaal per jaar samenkomen om de voortgang en resultaten te bespreken. Het volgende overleg tussen de bewindslieden staat gepland voor december 2020.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.