Beheer

Cloud
Cloud zakmes

Cloudmarkt raakt sterk in beweging

Specialisatie en consolidatie allebei belangrijke trends.

© Shutterstock Flat art
23 december 2022

Specialisatie en consolidatie allebei belangrijke trends.

Cloudaanbod op zich is eigenlijk geen specialisme meer te noemen. Bijna alle IT-bedrijven, en ook veel telecombedrijven, gaan in op de nog steeds toenemende vraag naar cloudgebaseerde diensten.

In het dienstenaanbod is een overduidelijke focus op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Maar het MKB is ook sterk aanwezig onder de bedrijven die clouddiensten aanbieden. De cloudadoptie neemt nu snel toe in de markt in brede zin en dat is in Nederland een typische MKB-markt.

Maar met deze adoptie komen ook uitdagingen. Waar tien jaar geleden nog weinig tot niets gereguleerd was voor de aanbieders van IaaS, PaaS en SaaS, komt nu in snel tempo regelgeving op deze sector af, met een zeer ingrijpend effect. Certificeringsschema’s voor cybersecurity, vereisten om snel aan internationale vorderingen gehoor te geven (in relatie tot terroristische content)  en standaardisatie-initiatieven zullen naar alle waarschijnlijkheid voor een nieuwe schifting in het aanbod door en voor bedrijven in het MKB zorgen.

Ondertussen is de concurrentie voor de aanbieder van clouddiensten allang niet meer een spel van lokale gespecialiseerde partijen. Ook traditionele IT-dienstverleners hebben deze markt gevonden en schakelen snel door middel van overnames, samenwerkingen en aparte gespecialiseerde organisatieonderdelen. Internationale bedrijven (Big Tech voorop) zijn dominant geworden in de Nederlandse markt en dwingen lokale partijen tot specialisatie binnen het cloudaanbod.

Consolidatie grijpt duidelijk om zich heen onder met name leveranciers van infrastructuurdiensten. De schaalgrootte neemt alleen maar toe. Ook internationale consortia bemoeien zich inmiddels met de Nederlandse markt en zorgen voor een intensivering van de consolidatie.

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (december 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.