Management

Cloud
cloud

Cloudgiganten beconcurreren elkaar met Europese datacentra

Privacy maakt investeren in Europese datacentra concurrentiewapen

© Shutterstock
6 oktober 2016

Privacy maakt investeren in Europese datacentra concurrentiewapen

Amazon, Microsoft en Google kondigden alle drie belangrijke investeringen aan in Europese datacentra.

Google beet de spits af, eind september, met zijn annoncering dat het datacentra gaat vestigen danwel voor klanten toegankelijk maken in 8 nieuwe regio’s. Dat is een ruime verdubbeling. Google bedient zijn cloudplatform nu vanuit 6 regio’s. In twee daarvan – Oregon en Tokio – zijn de datacenters in de loop van dit jaar in bedrijf gegaan. Van de vier eerder geopende staan er twee in de VS, één in Taiwan en één – voor West-Europa - in België, in St. Ghislain.

Europa krijgt nu drie nieuwe regio’s die Google met hun eigen rekencentra gaat bedienen: Londen, Finland en Frankfurt. De andere vijf worden geopend in Mumbai in India, Singapore, Sydney in Australië, Sao Paolo in Brazilië, en de Noord-Amerikaanse staat Virginia. Alle acht moeten in de loop van 2017 in bedrijf gaan.

Concurrenten zitten niet stil

Daarmee maakt Google een belangrijke inhaalslag. Qua geografische spreiding liep het fors achter op zijn concurrenten. Maar die zitten ook niet stil. Amazon Web Services maakte bekend dat het in 2017 een regio in Frankrijk inricht met 3 datacentra. Het heeft al datacentra in Frankfurt en Ierland, en opent nog dit jaar een cluster rekencentra in Engeland.

Microsoft bracht het aantal Europese regio’s dit jaar op zes met de opening van twee datacentra in Engeland – in Londen en Cardiff – en Duitsland (Magdenburg en Frankfurt). Daarnaast had het al een uitgebreid park aan servers staan in zijn rekencentra in Ierland en in Nederland. Met de investeringen in 2016 wordt de cloudcapaciteit in Europa dit jaar verdubbeld, zegt Microsoft; in totaal heeft het naar eigen zeggen nu 3 miljard dollar geïnvesteerd in Europese rekencentra. En daarmee is het einde niet in zicht. Deze week maakte het in Dublin bekend dat het ook rekencentra in Frankrijk gaat vestigen, en dat het de rekencentra in Ierland en Nederland verder gaat uitbreiden.

De geografische spreiding dient verschillende doelen. Om te beginnen maakt het de infrastructuur van de cloudaanbieders minder kwetsbaar. Hoe meer verspreid, hoe kleiner de kans dat grote delen van hun serverpark door een incident down gaan. En dat betekent weer dat je klanten makkelijker kunt overzetten naar een ander rekencentrum in geval van problemen. Door geografisch te spreiden zit je ook dichter bij de klant. Dat verkleint de vertraging die in het netwerk ontstaat.

Maar het leidt weinig twijfel dat één factor daar bovenuit steekt: de aanscherping van de privacywetging in Europa en meer algemeen de zorgen van overheden wereldwijd - na de onthullingen van Snowden - of data van hun onderdanen en bedrijven wel in goede handen zijn, als ze  op Amerikaans grondgebied zijn opgeslagen. Cloudrekencentra op locatie zijn het nieuwe slagveld in de strijd tussen de cloudgiganten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.